'/> Resep Biskut Cip Coklat yang Menggugah Selera - Ragam Resepi

Resep Biskut Cip Coklat yang Menggugah Selera

Biskut Cip Coklat

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut Cip Coklat yang Lezat yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Biskut Cip Coklat yang Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Bagaimana Menyiapkan Biskut Cip Coklat Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Cip Coklat yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Cip Coklat, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Cip Coklat yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan istimewa. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Cip Coklat yang bisa kalian jadikan wawasan.

Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Biskut Cip Coklat sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Biskut Cip Coklat menggunakan 10 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#phopxcookpad2020 #goldenapron2020 Biskut kegemaran semua terutama kanak-kanak.Biskut yang sedap dan harum baunya dari campuran santan,kelapa kering dan mentega bersama bahan-bahan lain di dalamnya.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Cip Coklat:

  1. 230 gram mentega (Anchor Salted)
  2. 230 gram gula perang
  3. 360 gram tepung gandum diayak
  4. 130 gram tepung jagung diayak
  5. 3 biji telur
  6. 100 gram kelapa parut kering
  7. 4 camca besar ms santan (brand lain pun boleh)
  8. 1 camca teh esen pandan
  9. 1 camca teh esen vanila
  10. 150-200 gram cip coklat (Semi Sweet Hershey's)

Langkah-langkah membuat Biskut Cip Coklat

  1. Kacau mentega,gula,esen pandan,esen vanila dan telur hingga bercampur-rata.Jangan terlalu lama dikacau adunan (elakkan biskut menjadi padat setelah dibakar).
  2. Masukkan kelapa parut kering dan santan kelapa,gaul rata.
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit,gaul rata.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit,gaul hingga rata.
  5. Masukkan cip coklat,gaul hingga bercampur-rata.
  6. Jemput sedikit adunan,bentukkan leper dengan tangan.Pastikan ada cip coklat di bahagian atas biskut.Susun di atas dulang pembakar non stick.
  7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 C selama 20-22 minit mengikut jenis oven.
  8. Keluarkan biskut dari oven,sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara atau dihidangkan.

Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Cip Coklat yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.