'/> Bagaimana Membuat Biskut Cip Coklat, Lezat Sekali - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Biskut Cip Coklat, Lezat Sekali

Biskut Cip Coklat

Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Cip Coklat Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Cip Coklat Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Biskut Cip Coklat yang Enak untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Cip Coklat yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Cip Coklat, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Cip Coklat enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Biskut Cip Coklat yang dapat kalian jadikan inspirasi.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Cip Coklat yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Cip Coklat menggunakan 10 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

#phopxcookpad2020 #goldenapron2020 Biskut kegemaran semua terutama kanak-kanak.Biskut yang sedap dan harum baunya dari campuran santan,kelapa kering dan mentega bersama bahan-bahan lain di dalamnya.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Cip Coklat:

  1. 230 gram mentega (Anchor Salted)
  2. 230 gram gula perang
  3. 360 gram tepung gandum diayak
  4. 130 gram tepung jagung diayak
  5. 3 biji telur
  6. 100 gram kelapa parut kering
  7. 4 camca besar ms santan (brand lain pun boleh)
  8. 1 camca teh esen pandan
  9. 1 camca teh esen vanila
  10. 150-200 gram cip coklat (Semi Sweet Hershey's)

Cara membuat Biskut Cip Coklat

  1. Kacau mentega,gula,esen pandan,esen vanila dan telur hingga bercampur-rata.Jangan terlalu lama dikacau adunan (elakkan biskut menjadi padat setelah dibakar).
  2. Masukkan kelapa parut kering dan santan kelapa,gaul rata.
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit,gaul rata.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit,gaul hingga rata.
  5. Masukkan cip coklat,gaul hingga bercampur-rata.
  6. Jemput sedikit adunan,bentukkan leper dengan tangan.Pastikan ada cip coklat di bahagian atas biskut.Susun di atas dulang pembakar non stick.
  7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 C selama 20-22 minit mengikut jenis oven.
  8. Keluarkan biskut dari oven,sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara atau dihidangkan.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Cip Coklat yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.