Resep Biskut Minyak (Mazola), Lezat Sekali
Sedang mencari ide Resep Biskut Minyak (Mazola), Bikin Ngiler yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Minyak (Mazola), Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara memasak Resep Biskut Minyak (Mazola) yang Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Minyak (Mazola) yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Minyak (Mazola), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Seterusnya merupakan gambar tentang Biskut Minyak (Mazola) yang bisa sobat jadikan contoh.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Minyak (Mazola) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Minyak (Mazola) menggunakan 6 jenis bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#cny2020 Biskut paling senang dan ringkas tetapi rasanya sedap. Tapi seantero Malaysia lebih mengenali dengan nama Mazola. Biskut Minyak ni nama diberi oleh Bangsa Bugis di Sabah. Selain Hari Raya ianya jugak menjadi hadiah untuk kawan-kawan berbangsa Cina sempena Chinese New Year. Dan biskut ni selalu menjadi salah satu hidangan semasa perayaan CNY. Walaupun menetap di KL, biskut ni tetap menjadi pilihan untuk dihadiahkan kepada jiran sebelah rumah berbangsa Cina. Aunty dan Uncle sangat lah baik dan menolong jagakan rumah yang ditinggal dan menyapu laman rumah sekiranya kami sekeluarga balik bercuti ke Sabah. Ada ketikanya mereka berdua tolong angkat kain sekiranya hujan dan kami tidak berada dirumah ketika tu. Sebagai menghargai hidup berjiran biskut ni saya hadiahkan untuk aunty dan uncle sempena CNY
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Minyak (Mazola):
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan kacang tanah yang telah di goreng dan di kisar
- 1 cawan gula tebu organik di kisar halus
- 1 cawan minyak masak
- 1 biji telur kuning utk di sapu
- Sedikit kacang tanah goreng untuk hiasan
Cara untuk membuat Biskut Minyak (Mazola)
- Campur kan bahan-bahan kering terlebih dahulu. Apabila sudah sebati masukkan minyak
- Uli dan bentukkan adunan tadi menjadi satu doh yang besar. Pastikan bahan semua sebati dan doh kelihatan berminyak
- Bentukkan dan bulat kan doh td mengikut saiz yang dikehendaki dan hiaskan dengan kacang tanah. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius dan set kan masa 20 minit
- Selepas 10 minit proses membakar, keluarkan biskut dan sapukan kuning telur di atas biskut tadi. Kemudian bakar sehingga keperangan
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Minyak (Mazola) yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!