'/> Resep Biskut Mama Carey Tembikai yang Lezat Sekali - Ragam Resepi

Resep Biskut Mama Carey Tembikai yang Lezat Sekali

Biskut Mama Carey Tembikai

Anda sedang mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai yang Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Biskut Mama Carey Tembikai, Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menghidangkan Bagaimana Menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai, Lezat untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Mama Carey Tembikai yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Mama Carey Tembikai, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar seputar Biskut Mama Carey Tembikai yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Mama Carey Tembikai sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Biskut Mama Carey Tembikai menggunakan 13 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

#selangor Saya mula buat biskut mama carey ini 2 tahun lepas utk raya..alhamdulillah ia menjadi pendapatan sampingan saya juga semasa musim raya. Saya menggunakan resepi yg di ambil drp group masakan..terima kasih kpd empunya resepi 😘😘 memang sedap 😋😋 Biskut ini mempunyai 2 lapisan & di bakar dua kali..mula2 biskut, kemudian di bakar sekali lagi selepas deko dgn aisingnya. Sebelum ini, saya hanya melukis corak bunga. Di sebabkan saya suka & teruja dgn corak tembikai, jadi saya merealisasikannya pd kali ini..tapi sebenarnya bergantung pd kreativiti masing2 utk buat corak apa pun yg disukai supaya menjadi lebih menarik lagi & sedap mata memandang, sedap di mulut utk menikmatinya..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Biskut Mama Carey Tembikai:

  1. biskut
  2. 🍉 250gm buttercup
  3. 🍉 115gm gula aising-di ayak
  4. 🍉 1 biji kuning telur
  5. 🍉 1 sudu teh esen vanila
  6. 🍉 350gm tepung gandum*
  7. 🍉 175gm tepung jagung*
  8. (bahan2 bertanda di ayak)
  9. topping aising
  10. 💗 1 biji putih telur
  11. 💗 3/4 cwn gula aising- di blend & di ayak
  12. 💗 1 sudu bsr tepung jagung
  13. 💗 bijan hitam

Cara untuk membuat Biskut Mama Carey Tembikai

  1. (Biskut) Pukul butter & gula hingga kembang. Kemudian, masukkan telur & esen vanila. Pukul lagi sampai sebati
  2. Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul saja dgn tangan hingga menjadi doh.
  3. Canai doh & tekap dgn acuan separuh bulat. Bakar pd suhu 150•c selama 10 minit. Bakar separuh masak saja sebab selepas deko dgn aising, ia akan di bakar semula hingga masak sepenuhnya
  4. (Topping Aising) Pukul putih telur hingga kembang & bertanduk.
  5. Masukkan gula aising & tepung jagung. Pukul lagi hingga pekat & likat. Adunan lambat jatuh apabila di angkat dgn mixer
  6. Bahagikan adunan kpd 4 bhgn. Campur setiap bahagian dgn warna merah, kuning & hijau. Satu bhgn lagi dibiarkan warna putih/plain. Kemudian, masukkan ke dlm piping bag
  7. Ambil biskut yg telah sejuk tadi. (Refer pd gambar) Mula2 picit & linekan dulu dgn warna hijau di bhgn tepi biskut sebagai kulit tembikai. Picit agak tebal, baru cantik. Selepas itu, linekan pula warna putih sebagai kulit dlm tembikai. Paipkan adunan warna merah sebagai isi tembikai & hias dgn bijan hitam sebagai bijinya. Buat step yg sama dgn tembikai kuning hingga habis adunan
  8. Bakar semula pd suhu 150•c selama 10 minit, api bawah saja. Bergantung pd oven masing2. Jangan bakar terlalu lama, nanti aising akan jadi kuning & merekah

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Mama Carey Tembikai yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.