Resep Biskut kacang #Umie, Menggugah Selera
Sedang mencari inspirasi Resep Biskut kacang #Umie, Menggugah Selera yang unik?, Resep Biskut kacang #Umie Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Bagaimana Menyiapkan Biskut kacang #Umie Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut kacang #Umie yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut kacang #Umie, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut kacang #Umie yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Selanjutnya adalah gambar tentang Biskut kacang #Umie yang dapat sobat jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang #Umie adalah 2 balang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut kacang #Umie diperkirakan sekitar 2 jam.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut kacang #Umie yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut kacang #Umie menggunakan 9 jenis bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
Biskut kacang yang paling sedap pernah dinikmati. Alhamdulillah pemilik resipi asal Suzarina bersetuju berkongsi resipinya. Cabaran dalam mengadaptasi resipi ini adalah kerana beliau menggunakan cara manual. Oleh itu, resipi ini telah diubah suai mengikut cara dan citarasa tersendiri.
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut kacang #Umie:
- 1 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 2 1/2 cawan kacang tanah goreng (siap diblend halus)
- 2 cawan tepung gandum (siap disangai dan disejukkan)
- 1 cawan tepung jagung (siap disangai dan disejukkan)
- 1 biji telur
- 2 biji merah telur
- 1 sb esen vanila
- 1/4 sudu teh garam
Cara membuat Biskut kacang #Umie
- Satukan kesemua bahan ke dalam mixer, masukkan garam dan gula kecuali tepung. Masukkan bahan tepung sedikit demi sedikit, kurangkan jika perlu.
- Tekstur doh hendaklah tidak melekat apabila disentuh.
- Canaikan seperti membuat biskut biasa, terapkan dan susun ke dalam loyang pembakar aluminium.
- Sapu merah telur pada bahagian atas biskut dan bakar setiap loyang selama 12 minit pada suhu 160°C menggunakan oven yang telah dipanaskan selama 10 minit.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut kacang #Umie yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!