Resep Biskut Coklat Cip Mudah Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Biskut Coklat Cip Mudah Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Coklat Cip Mudah Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyajikan Resep Biskut Coklat Cip Mudah Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Coklat Cip Mudah yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Coklat Cip Mudah, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Next merupakan gambar tentang Biskut Coklat Cip Mudah yang bisa Anda jadikan wawasan.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Coklat Cip Mudah sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Coklat Cip Mudah memakai 9 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
#goldenapron #week13 Terciptanya resepi biskut coklat cip ni sebab nak buat #octoberphonegraphychallenge untuk Day 15. Pastu kebetulan kelas #tutorwithdhuna pun dapat latihan white photography di mana heronya adalah biskut. Ikut hati boleh je pegi kedai beli biskut. Tapi teringat pulak cabaran goldenapron minggu ke 13 ni belum buat. So kita sekali harung aje lah buat sesuatu yang merangkumi ketiga-tiga task. Omputeh kata "Kill 2 birds with 1 stone" tapi saya kill 3 birds terus. Work smart kekdahnyaaaa... Hehe. Nak bagitahu siap-siap - Tekstur biskut ni lebih pada soft cookies ye.. Kalau nak crunchy boleh tukar guna gula castor atau bakar lama sedikit. Memang sedap dan senang sangat nak buat. Selamat mencuba!
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Biskut Coklat Cip Mudah:
- 1 3/4 cawan tepung gandum tanpa peluntur
- 1/2 sk baking soda
- 1/4 sk garam himalaya
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan gula tebu organik
- 1/4 cawan gula perang/merah
- 1 biji telur size B
- 1 sb esen vanilla
- 1 cawan coklat cip
Langkah-langkah membuat Biskut Coklat Cip Mudah
- Panaskan ketuhar suhu 180°C. Campurkan bahan kering - tepung gandum + garam + baking soda. Gaul sebati. Ketepikan.
- Masukkan mentega ke dalam mangkuk dan microwave kan selama 40 saat. Mentega hendaklah mencair tetapi tak terlalu panas.
- Kemudian campurkan mentega ke dalam mangkuk berisi gula dan pukul sebati. **Saya menggunakan ¾ cawan gula tebu organik sebab gula merah dah abis.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul sebentar hingga sebati.
- Campurkan coklat cip ke dalam mangkuk berisi bahan kering tadi. Kaupbalikkan bahan kering ke dalam mangkuk berisi adunan basah sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
- Tekstur adunan adalah sedikit melekit tapi tak terlalu melekit. Ceduk adunan menggunkan sudu, bentukkan bulat dan susun jarak 2 inci ke dalam loyang pembakar. Bakar selama 13-15 minit, bergantung pada oven masing.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Biskut Coklat Cip Mudah yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!