'/> Bagaimana Membuat Pineapple tart @ tart nenas, Lezat Sekali - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Pineapple tart @ tart nenas, Lezat Sekali

Pineapple tart @ tart nenas

Lagi mencari inspirasi Resep Pineapple tart @ tart nenas yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Pineapple tart @ tart nenas Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara menyiapkan Resep Pineapple tart @ tart nenas, Sempurna untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Pineapple tart @ tart nenas yang enak selayaknya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Pineapple tart @ tart nenas, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Pineapple tart @ tart nenas enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar tentang Pineapple tart @ tart nenas yang dapat kalian jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Pineapple tart @ tart nenas sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Pineapple tart @ tart nenas menggunakan 6 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.

Tart nenas antara biskut yang mesti ada bila tiba perayaan tahun baru cina. Dalam dialek cina, 'ong lai' maksudnya nenas dan bunyi sebutannya sama seperti bunyi sebutan ' tuah datang' dalam dialek cina. Sebab tu lah biskut ni mesti ada. Sama juga dengan buah oren mandarin, dialek cina cakap 'lokam' maksudnya emas. Begitulah sinonimnya bunyi nama makanan atau masakan dengan kehidupan kaum cina. Tart nenas ni inti tebal, kulit nipis seperti yang keluarga kami suka. Kalau tak nak doh tepung atau inti sangat manis, boleh buat doh sendiri dan kurangkan gula. Tepung dan inti premix memang lebih manis. Resipi ni diturunkan dari mak mentua saya. Ada banyak tips saya nak kongsikan. Tapi, kali ni saya nak versi cepat so saya gunakan tepung premix pineapple tart dan inti pun yang suda siap. Boleh dibeli dari kedai baking seperti Whisk atau Bake with Yen(BWY). Selamat mencuba.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Pineapple tart @ tart nenas:

  1. 1 kg tepung premix pineapple tart
  2. 1 kg inti nenas
  3. 100 g telur kuning (timbang tanpa kulit)
  4. 500 g butter (suhu bilik)
  5. Eggwash
  6. 1 biji kuning telur tambah 1 tsp susu atau air

Cara untuk membuat Pineapple tart @ tart nenas

  1. Putar mentega hingga kembang dan tambah telur kuning, pukul hingga sebati.
  2. Tambah tepung dan sebatikan. Letak doh 30minit atau sehingga keras sedikit (firm) dalam peti sejuk.
  3. Letakkan inti nenas dalam peti sejuk 30min atau hingga keras, dan potong bentuk dan saiz yang kamu suka. Kalau melekit, masukkan dalam peti sejuk.
  4. Balut inti. Guna garfu untuk buat corak.
  5. Panaskan oven 180 darjah celsius. Bakar selama 10 minit kemudian keluarkan dari oven, sejukkan seketika dan sapu kuning telur (eggwash) kemudian bakar semula 10 minit atau hingga tart warna kuning keperangan.
  6. Siap dan sejukkan sebelum susun dalam balang.

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Pineapple tart @ tart nenas yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.