'/> Resep Kuih Siput Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Kuih Siput Anti Gagal

Kuih Siput

Anda sedang mencari ide Resep Kuih Siput, Enak Banget yang unik?, Resep Kuih Siput, Lezat Sekali memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara menyajikan Resep Kuih Siput Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Siput yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Siput, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Kuih Siput enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Kuih Siput yang bisa sobat jadikan wawasan.

Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Siput yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kuih Siput memakai 14 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Saya jumpa resepi dlm majalah Saji edisi Julai 2015,dulu mak saya suka buat,tak ada la selalu bila rajinlah. Penyumbang resepi : Mariana Zainal Saya dah cuba buat,disebabkan penggunaannya ada yg separuh² saya gandakan bahan². Seksa dan menyesal tp sedap.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Kuih Siput:

  1. a
  2. 3 cawan tepung gandum
  3. 100 gram majerin/mentega
  4. B (*kisar)
  5. 1/2 cawan air
  6. 2 tangkai daun kari
  7. 1/2 biji telur
  8. 1/2 labu bawang besar
  9. 5 tangkai cili kering
  10. 3 sdb udang kering (*saya rendam kejap)
  11. 1/2 sdb ketumbar biji
  12. 1/2 sdb jintan manis
  13. 1/2 sdk garam
  14. 1 sdk gula pasir

Cara membuat Kuih Siput

  1. Bahan A : gaul sampai jadi serbuk roti dlm 1 bekas. Ketepikan.
  2. Bahan B : kisarkan semua bahan sampai hancur.
  3. Masukkan bahan kisar ke dlm bahan A tadi. Gaul sampai tak melekat dkt tangan dan tepung sebati. Tak payah tambah air. Basahkan tangan.
  4. Ambil secubit nipis adunan,bulatkan lepas tu leperkan atas acuan kuih siput. Tekan² sikit & gulungkan dan tekan hujung. (*blh google cara nak buat kuih siput) Saya buat pun krg kemas. 🤭
  5. Panaskan minyak & goreng sampai kekuningan. Masa goreng tu masa awal² jgn kacau² biarkan. Boleh jg masa goreng letak daun kari dlm minyak.
  6. Toskan dan biarkan sejuk seblm simpan dlm bekas. Kuih siput akn ranggup bila dh sejuk.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Kuih Siput yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.