Resep Tart Nenas Crunchy yang Enak Banget
Sedang mencari ide Resep Tart Nenas Crunchy, Bikin Ngiler yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Tart Nenas Crunchy Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Cara Gampang Menyiapkan Tart Nenas Crunchy yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Tart Nenas Crunchy yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Tart Nenas Crunchy, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Tart Nenas Crunchy enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Tart Nenas Crunchy yang dapat kamu jadikan contoh.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Tart Nenas Crunchy yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Tart Nenas Crunchy menggunakan 9 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Terpandang seorang cookpadies upload biskut tart nenas teringat juga jem nenas yang dah lama bertapa dalam peti ais. Terus rasa nak buat. Tapi tart nenas saya ni versi geboo dan crunchy. Sebab ada tambahan cornflakes dalamnya. Sedap 😋. Cookpaders sekalian boleh lah cuba. Tambah dah dekat Ramadan ni, boleh masuk list untuk sambutan Syawal. Nak buat berjualan pun boleh. Mesti laku keras.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Tart Nenas Crunchy:
- 1 ketul butter (250g)
- 50 g gula kastor
- 1 sudu minyak sapi
- 250 g tepung gandum
- 100 g cornflakes (blend halus)
- 30 g tepung kastard
- 30 g tepung jagung
- Inti
- Jem nenas secukupnya (saya guna jem readymade)
Langkah-langkah untuk membuat Tart Nenas Crunchy
- Kacau butter, minyak sapi, gula dan garam sampai sebati. (guna senduk kayu ja)
- Masukkan tepung kastard, tepung jagung dan cornflakes, kacau sebati. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil uli sampai jadi doh yang boleh ditekan.
- Tekan doh dengan acuan tart pilihan. Tekan-tekan banyak keping.
- Ambil inti yang telah dibentuk bujur letak atas doh tadi. (saya sukat 1 sdt, lebih kurang 6g). Gulung dengan cermat..
- Sapu dengan kuning telur jika suka (saya tak letak) Atur dalam loyang yang telah digris dengan mentega
- Bakar suhu 160c - 170c selama 20 - 30 minit @ sampai masak. (bergantung oven masing-masing)
- Dah masak keluarkan daripada oven. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Tart Nenas Crunchy yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!