Bagaimana Menyiapkan Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Cara Gampang Menyiapkan Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng, Lezat Sekali yang unik?, Resep Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng yang Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara memasak Resep Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng, Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng yang bisa sobat jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng menggunakan 10 bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Sewaktu kami masih kecil tinggal di quarters hsopital, arwah bapa dulu kerja sebagai pengendali telefon di hospital umum Sarawak. Jiran kami pelbagai bangsa. Salah seorang jiran cina telah mengajar mak saya resipi kuih bakul kapit keledek goreng ni. Selain itu kuih bakul pun sedap digoreng bersama telur. Ada juga yang digoreng celup tepung. Memang sedap dimakan ketika masih panas lagi kerana kuih bakul tu masih lembut kerana terkena panas minyak masak. Bila digigit seperti keju mozarella la pulak, fefeeling ( bahasa baru, cari kat kamus Dewan Bahasa dan Pustaka pun tak jumpa) makan keju mozarella 😂 Jom lihat resipi nya 👇🏻
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng:
- 2 biji ubi keledek (saya guna keledek ungu. Mana2 keledek pun blh)
- 1 biji kuih bakul
- Minyak untuk menggoreng
- Tepung Salutan
- 3 cawan tepung beras
- 4 sudu besar tepung gandum
- Sebiji telur (dipukul sedikit)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 1/2 cawan air (jangan tuang sekaligus, saya tak guna habis, tuang sikit2 sampai dapat adunan yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair)
Langkah-langkah untuk membuat Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng
- Satukan tepung gandum, tepung beras, garam dan serbuk kunyit. Gaul rata.
- Masukkan telur dan air kd dalam adunan tepung sambil dikacau hingga mendapat adunan yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.
- Kupas kulit keledek dan potong keledek. Hiris kuih bakul.
- Panaskan minyak masak dengan api kecil. Bila minyak betul-betul panas, ambil sekeping keledek, letakkan kuih bakul di atas nya dan tutup lagi dengan keledek (kapitkan) (tengok gambar). Celup ke dalam adunan tepung salut kesemua bahagian.
- Goreng hingga kekuningan. Siap untuk dihidangkan.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Kuih Bakul Kapit Keledek Goreng yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!