Langkah Mudah untuk Membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, Enak
Lagi mencari inspirasi Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang dapat sobat jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd adalah 50+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd diperkirakan sekitar 20 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd menggunakan 17 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Hello! 🙋♀️ Kita bertemu kembali ya. Kali ini CN kongsikan resipi Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos pula. Biskut ini merupakan 'drop cookie' yang berasal dari Whitman, Massachusetts, Amerika Syarikat. Ia dicipta oleh Ruth Graves Wakefield pada tahun 1930an. Dek kerana popularitinya, biskut ini menjadi kebanggaan warga AS sehingga kini. Pelbagai variasi biskut ini dilakukan mengikut kreativiti dan citarasa individu. Biskut ini tergolong dalam kategori Manisan atau Dessert. Resipi untuk biskut ini pula, CN ambil dari blog Azie Kitchen. Memang sedap dan mudah membuatnya kawan-kawan. Jemputlah cuba ya. Boleh dijadikan antara koleksi biskut raya anda nanti.🤭 Nota: 1. Resipi ini paling mudah kerana menggunakan whisk dan spatula saja untuk mengadun bahan. Pun begitu disarankan agar anda tidak perlu terlalu kuat mengadun bahan. Dikhuatiri doh menjadi terlalu lembik. 2. Untuk elak bentuk biskut tidak cantik dan leper, simpan adunan biskut ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit. Selepas itu, sudukan atau bulatkan dengan tangan. Jangan terlalu kasar ya. 3. Jika tidak mahu biskut terlalu rapuh, tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras biskut yang anda sukai. Selamat Mencuba ♥️ #PhopByLiniMohd #AlumniPhopbyLiniMohd #CookpadMalaysia #CookpadMY #PeraduanResipi #MakananBarat #ChocolateChipCookies #Biskut #CNdidapur
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd:
- Bahan A
- 1 biji telur gred B
- 1/4 cawan gula kastor
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/2 sudu makan susu segar
- 1/2 sudu teh ekstrak vanila
- 1/4 sudu teh garam
- Bahan B
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 1 cawan semi sweet chocolate chip
- 1/2 cawan kacang walnut | dicincang kasar
- 1 sudu makan serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan tepung jagung | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk cream of tartar
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
Langkah-langkah membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd
- Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Pukul sebati menggunakan whisk.
- Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan bahan A. Kaup balik menggunakan spatula.
- Kemudian masukkan chocolate chip dan kacang walnut. Gaul sebati. Tekstur adunan sedikit lembik, jangan panik ya.
- Bulatkan adunan dengan tapak tangan atau sudukan dan susun di atas loyang pembakar. Tidak perlu dilenserkan. Pastikan anda jarakkan biskut dengan jarak dua jari kerana ia akan mengembang ketika dibakar.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 160°C. Pastikan oven dipanaskan selama 10 minit terlebih dahulu. Waktu memasak juga bergantung kepada suhu dan jenis oven masing-masing.
- Akhir sekali, angkat biskut dan sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat menikmatinya. ❤️
Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!