'/> Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola) yang Sempurna - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola) yang Sempurna

Biskut kacang (mazola)

Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Membuat Biskut kacang (mazola) yang Menggugah Selera yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang (mazola) Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Resep Biskut kacang (mazola) Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut kacang (mazola) yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut kacang (mazola), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut kacang (mazola) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Biskut kacang (mazola) yang bisa kamu jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang (mazola) adalah 2 balang kecil. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut kacang (mazola) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut kacang (mazola) memakai 6 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Pertama Kali mencuba membuatnya.. alhamdulillah bolehlah untuk makan2 sendiri.. Sumber: cookpader sue bleeza.. #cookpadmalaysia #recooked

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut kacang (mazola):

  1. 2 cawan tepung gandum (saya guna 4 cawan)**
  2. 1 cawan kacang tanah Yang telah digoreng Dan Di kisar **
  3. 1 cawan gula tebu dikisar halus (saya guna 1/2 cawan sahaja)**
  4. 1 cawan minyak masak
  5. 1 biji kuning telur untuk sapuan (saya guna 2 biji kuning telur)
  6. Sedikit kacang tanah untuk hiasan

Cara membuat Biskut kacang (mazola)

  1. Campurkan terlebih dahulu bahan2 kering (**). Gaul sehingga sebati.. kemudian masukkan minyak masak.
  2. Uli Dan bentukkan adunan tadi menjadi doh Yang besar. Pastikan semua bahan sebati Dan doh kelihatan berminyak.
  3. Bentukkan doh tadi mengikut saiz Yang dikehendaki..Dan hiasakan dengan kacang tanah.
  4. Preheat oven 170°c 10 minit.. kemudian bakar pada suhu 170°c selama 20 minit. 10 minit pertama membakar, keluarkan semula untuk sapuan telur kuning Dan sambung bakar 10 minit sehingga keperangan. (Saya guna 25 minit, 10 minit bakar pertama, sapu telur kuning Dan sambung bakar 15 minit sehingga keperangan. Jangan hangus).
  5. Sejukkan Dan simpan Dalam bekas kedap udara.. siap 🥰

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut kacang (mazola) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.