'/> Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡², Lezat Sekali - Ragam Resepi

Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡², Lezat Sekali

Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡²

Anda sedang mencari inspirasi Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡², Sempurna yang unik?, Resep Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡², Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Bagaimana Membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡², Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡² yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡², mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau mau menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡² yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar tentang Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡² yang bisa kamu jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡² yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡² menggunakan 9 bahan dan 7 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

#cppassport Biskut kedua Aznie lebaran kali ni. Biskut fav hubby tak lain tak bukan Biskut Mazola @ kacang. Suka betul Qaseh bila makan. Mula suruh dia rasa, dia tak nak. "Adik tak suka kacang yang ni" dia cakap. Suruh juga cuba makan satu. Lepas makan dia datang balik. "Boleh tak adik nak 5 je, sedap sangat" katanya.πŸ˜‚Ehhhh bukan tadi cakap tak suka kacang ni ke. "Adik saje je cakap macam tu, tapi adik memang suka. Tau kacang ni sedap sangat" katanya. Ayat bodek dia keluar dah. Habis makan dia tunjuk balang. " Yang tu adik punya tau, yang lain bagi kakak dengan abab (abang)"🀦🏻‍♀️Tu diaaaa . Siap pesan awal-awal pulak tu. Biskut berasaskan kacang begitu popular di banyak negara. Taukah semua?? Sejarah kacang adalah dari Amerika Selatan, kemudian masuk ke Asia, timur melintasi Lautan Atlantik dan kembali lagi ke Amerika Utara. Biskut kacang pertama juga berasal dari Amerika Selatan juga. Manakala mentega kacang pertama kali diperkenalkan di Pesta Dunia St. Louis pada tahun 1904 dan menjadi sumber protein yang enak semasa perang dunia pertama.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡²:

  1. 2 cawan kacang tanah
  2. 2 1/4 cawan tepung gandum
  3. 1 sudu teh baking powder
  4. 2 sudu besar butter
  5. 1/2 cawan gula halus
  6. Secubit garam
  7. 1/2 cawan minyak jagung mazola
  8. Bahan Sapuan
  9. 1 biji kuning telur untuk glaze

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡²

  1. Cara Kacang tanah disangai tanpa minyak. Buang kulit dan kisar sederhana halus. (Aznie beli kacang yang dah siap dikisar. Tapi Aznie sangai kejap supaya biskut tahan lebih lama)
  2. Satukan semua bahan kecuali minyak jagung dan kuning telur.
  3. Tuang sedikit demi sedikit minyak jagung hingga doh adunan boleh dibentuk.
  4. Canaikan dan terap dengan acuan pilihan (Aznie guna bentuk kacang)
  5. Susun biskut diatas dulang pembakar dan glaze dengan kuning telur. Letak kacang sebagai hiasan. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak.
  6. Bakar dengan suhu 170 darjah celcius selama 20 minit @ hingga ia masak

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Mazola / Kacang (Amerika) πŸ‡ΊπŸ‡² yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.