'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Coklat Cip Anti Gagal - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Coklat Cip Anti Gagal

Biskut Coklat Cip

Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Coklat Cip, Lezat Sekali yang unik?, Resep Biskut Coklat Cip yang Lezat memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara membuat Resep Biskut Coklat Cip yang Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Coklat Cip yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Coklat Cip, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Coklat Cip yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Next merupakan gambar tentang Biskut Coklat Cip yang bisa sobat jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Biskut Coklat Cip yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Coklat Cip menggunakan 8 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Biskut yang rangup. Tidak jemu dimakan. Sedap dinikmati ketika santai sebagai kudapan. Jika suka saiz besar boleh kongsi2 makan. Jika saiz kecil boleh la sekali ngap habis. Selamat menjamu selera.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut Coklat Cip:

  1. 1/2 cawan Mentega
  2. 1/3 Gula Kastor (boleh kurangkan jika xsuka manis)
  3. 1 cawan Tepung Gandum (diayak)
  4. 1/4 sudu kecil Baking powder (diayak)
  5. 1/4 sudu kecil Soda bikarbonat (diayak)
  6. 1 sudu kecil Esen Vanilla
  7. 1/3 cawan Coklat Cip
  8. 1/4 cawan Walnut (dicincang kasar)

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Coklat Cip

  1. Panaskan oven dengan suhu 150c selama 10minit.
  2. Dalam mangkuk besar Masukkan mentega dan gula castor kacau dengan spatula hingga sebati. Jangan kacau beria. Sekadar rata sudah memadai.
  3. Kemudian masukkan tepung gandum dan soda yang telah diayak.
  4. Akhir sekali masukkan coklat cip.
  5. Bentukkan biskut ikut saiz yang dikehendaki. Taburkan coklat cip atas biskut sebagai hiasan.
  6. Rehatkan sebentar dalam peti sejuk lebih kurang 1jam atau lebih untuk dapatkan tekstur biskut yang rangup.
  7. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 20 hingga 25mins. Bergantung kepada oven masing2.
  8. Selamat Mencuba

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Coklat Cip yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Link copied to clipboard.