Bagaimana Membuat Kuih Makmur Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi Cara Gampang Membuat Kuih Makmur Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Kuih Makmur yang Menggugah Selera memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Kuih Makmur yang Enak untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Makmur yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuih Makmur, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Kuih Makmur enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar mengenai Kuih Makmur yang dapat kamu jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Makmur adalah 40 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Makmur diperkirakan sekitar 1 jam.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Kuih Makmur yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Kuih Makmur menggunakan 11 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#goldenapron Kuih orang lama yang masih ada penggemarnya.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Kuih Makmur:
- Bahan-bahan Kulit
- 3 cawan tepung gandum
- 125 gram minyak sapi (1 tin kecil)
- 2 sudu makan gula halus
- Secubit garam
- Bahan-bahan Inti
- 1 cawan serbuk kacang tanah
- 1/2 cawan susu pekat (anggaran)
- Bahan Salutan
- 1/2 cawan gula icing
- 1/2 cawan susu tepung
Cara untuk membuat Kuih Makmur
- Sediakan bahan-bahan.
- Untuk Kulit: Sangai tepung terlebih dahulu. Kak Lat panaskan guna oven je. Suhu 200 selama 15 minit. Sejukkan kemudian diayak. Minyak sapi dicairkan. Kak Lat letak je tin minyak sapi tu atas oven. Mudahkan. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi doh. Rehatkan sebentar.
- Untuk Inti : Tuang serbuk kacang tanah ke dalam bekas. Masukkan susu pekat sikit demi sedikit sehingga mendapat bancuhan yang boleh dikepal. Ambil sedikit dan bulatkan atau buat bentuk bujur.
- Seterusnya, ambil sedikit bancuhan tepung dan buat lubang. Letak inti di dalamnya dan bentukkan. Sebenarnya, pada asalnya Kak Lat bercadang nak buat bentuk bulat. Sebab tu intinya bulat. Tapi dah tukar fikiran, nak buat bentuk bujur pulak. 😂 Jadi, jika cookpaders nak buat bentuk bujur, inti pun buat bujur juga ye 😘
- Buat hingga habis dan bakar suhu 170 selama 25 minit atau sehingga masak, ikut oven masing-masing ye.
- Biarkan sejuk kemudian bolehlah disalut dengan gula dan susu tepung yang telah disatukan. Simpan di dalam bekas kedap udara.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Kuih Makmur yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang lezat untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!