Resep Puding coklat biskut Marie yang Menggugah Selera
Lagi mencari ide Resep Puding coklat biskut Marie, Lezat Sekali yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Puding coklat biskut Marie yang Bikin Ngiler memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Membuat Puding coklat biskut Marie Anti Gagal untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Puding coklat biskut Marie yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Puding coklat biskut Marie, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Puding coklat biskut Marie yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Puding coklat biskut Marie yang bisa Anda jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Puding coklat biskut Marie yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Puding coklat biskut Marie memakai 10 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
#goldenapron #mingguke20 #saturesepisatupohon Ini bukan kek batik tapi puding biskut marie, rasa macam kek batik cuma tekstur puding. Nampak pun dah tau rasa dia yg sedap, lepas tu di makan sejuk².. Rasa lemak² dgn biskut marie.. 😋😋
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk pembuatan Puding coklat biskut Marie:
- 200 g biskut marie
- 10 g agar serbuk
- 2 1/2 cwn air
- 1 cwn susu cair
- 1/2 cwn susu pekat
- 1/2 cwn tepung kastard
- 1 bj telur
- 3 sb butter
- 6 sb serbuk koko
- 8 sb milo
Cara membuat Puding coklat biskut Marie
- Blend susu cair, telur, susu pekat dan tepung kastard hingga sebati.ketepikan
- Bancuh serbuk koko dan Milo bersama 1/2 cwn air panas, ketepikan. masak serbuk agar2 bersama 2 cwn air sehingga larut.tutup api
- Kemudian masukkan bahan2 yg di blend, ke dlm periuk agar tadi, masukkan bancuhan serbuk milo, butter kacau sehingga pekat dan adunan meletup2 menggunakan api kecil. Tutup api
- Garis loyang dgn minyak dan lapik plastik.spya senang nak keluarkan puding nnt(sya tak lapik plastik terlupa) tuang adunan puding nipis sja, susun biskut marie, kemudian tuang lagi adunan puding, ulang sampai adunan puding habis. Sejukkan baru potong.
- Note: * resepi ini kurang manis, sya tak letak gula langsung,kalau suka manis boleh tambah susu pekat ataupun gula. * Adunan puding ini cepat mengeras, kalau ia mengeras panaskan kembali dgn api perlahan, nnt adunan akan lembik kembali
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Besar harapan kami, olahan Puding coklat biskut Marie yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!