Langkah Mudah untuk Menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 Anti Gagal
Lagi mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, Lezat Sekali yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, Lezat Sekali memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyajikan Resep 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Next adalah gambar tentang 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang bisa Anda jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 adalah 2 balang kuih. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 diperkirakan sekitar 1 jam.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 menggunakan 14 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Kenapa Biskut Afghan? Ada yang kata kerana biskut ini kelihatan seperti kawasan pergunungan di Afghanistan; ada yg kata kerana biskut ini direka semasa perang di Afghanistan…tetapi.. yang pasti biskut ini berasal dari New Zealand dan biskut tradisional NZ sejak 80 tahun dahulu….Wowwww😲. Biskut ini sudah viral di Malaysia; menjadi antara pilihan biskut sewaktu perayaan. Ada juga yang menjual biskut ini dimusim perayaan🥳 Rasanya lembut, padat dan teksturnya kaya, dengan kerangupan dari cornflakes. Kandungan mentega yang tinggi menjadikan biskut ini lembut dan cair dalam mulut; serta aising cokelat yang manis diatasnya, mengaburi kandungan gula yang sedikit dan rasa pahit koko. Sungguh sedap! Inspirasi resipi oleh justamumnz #cppassport
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿:
- Penyediaan Adunan Biskut:
- 200 g mentega (lembut atau dicairkan)
- 1/2 caw gula kastor
- 1 1/4 caw tepung gandum serbaguna
- 1/4 caw serbuk koko
- 1 st esen Vanilla
- 2 caw Cornflakes
- Penyediaan Aising Cokelat:
- 1 1/2 caw gula aising
- 1 sb penuh serbuk koko
- 1 st esen vanilla
- 1 st mentega cair
- 1-2 sb air
- Pecan atau walnut untuk hiasan
Langkah-langkah untuk menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan tepung gandum, koko dan vanila. Gaul sebati.
- Masukkan cornflakes dan gaul sederhana membentuk adunan. Ambil satu sudu besar, leperkan dan susun dengan sedikit jarak atas loyang yang telah disapu mentega dan dialas baking paper. Nota: adunan agak lembut.
- Panaskan oven. Bakar pada suhu 180C selama 10-15 min. Biskut ini sangat lembut apabila baru masak.Biarkan selama 5 minit diatas dulang pembakar sebelum disejukkan diatas rak
- Apabila sejuk; sudukan atau paipkan **aising cokelat diatasnya (menggunakan piping bag) Letak pecan atau walnut sebagai hiasan. Bila sejuk; Simpan di dalam balang kedap udara.
- Penyediaan aising cokelat: Dalam mangkuk sederhana, campurkan gula aising, koko, esen vanila dan mentega cair. Campur perlahan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai kelikatan yang sesuai. (Jika terlebih air, tambah sedikit gula aising). Sedia untuk dipaip di atas biskut.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!