Langkah Mudah untuk Membuat Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳, Sempurna
Anda sedang mencari inspirasi Resep Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 yang Lezat Sekali yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 yang Enak Banget memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menyiapkan Resep Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 yang bisa kalian jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 memakai 8 bahan dan 4 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
#cppassport Vietnam Semalam ada kenduri arwah untuk arwah bapa dan arwah atuk saya. Setiap bulan puasa kami sekeluarga akan berkumpul beramai-ramai tetapi tidak pada tahun ini. Hanya segelintir daripada ahli keluarga sahaja yang berkumpul. Ahli keluarga yang jauh tidak dapat merentas daerah dan merentas negeri disebabkan Covid 19 ini. Selain daripada angel hair aglio olio, saya buatkan kuih bahulu kemboja untuk dihidangkan tetapi saya menggunakan acuan apam balik kerana tiada acuan bahulu kemboja sebab itu rupa nya agak sedikit nipis. Alhamdulillah semua kata sedap.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu kecil garam
- 4 biji telur gred A
- 1 1/4 cawan gula
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan jus pandan (20 helai daun pandan dikisar dengan 1 cawan air)
- Bijan secukup nya
- 2 sudu besar minyak sapi
Langkah-langkah untuk menyiapkan Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳
- Panaskan oven pada suhu 200'C. (Bergantung pada oven masing2). Sediakan acuan bahulu kemboja (saya takde tapi saya guna acuan apam balik) Kisar daun pandan dan tapiskan untuk mendapatkan jus nya.
- Kisar gula bersama telur hingga larut. Masukkan santan, jus pandan bersama telur dan adun sebati.
- Masukkan tepung dan garam. Kacau rata dan sebati. Tapiskan adunan supaya tepung tidak berketul.
- Sapukan minyak sapi pada acuan. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar di dalam oven selama 10 minit. Keluarkan acuan berisi adunan kuih tadi dan taburkan bijan secara merata di atasnya. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 30 minit atau sehingga kuih masak dan berkerak. (Bergantung pada acuan kalau acuan besar perlu lama sikit nak membakar nya) Cucuk guna kayu lidi untuk memastikan kuih betul-betul masak. Jika kayu nya bersih bererti kuih sudah masak. Sejukkan kuih sebelum dipotong.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Kuih Bahulu Kemboja 🇻🇳 yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!