Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ Anti Gagal
Sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara memasak Resep Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, Sempurna untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar tentang Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang bisa kamu jadikan ide.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ memakai 9 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#TakLebih6Bahan #ResepiMudah Resepi asal Cikgu Azlina Ina, tetapi Uchu buat beza sikit dengan mencampurkan tepung ubi kayu. Dapnyer cair dalam mulut.. #cppassport Arab Saudi
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦:
- 1/2 cawan minyak sapi
- 1 sudu besar gula halus
- 1/2 cawan susu tepung
- 1 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 1/2 cawan tepung gandum cap Ros (digunakan secukupnya sahaja)
- Nota: resepi asal menggunakan 1 1/4 + 1/4 tepung gandum sahaja tanpa tepung ubi
- Bahan salut
- 1/2 cawan gula ising
- 1/4 cawan susu tepung (uchu guna 1/2 cawan)
Langkah-langkah membuat Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦
- Kacau rata minyak sapi bersama gula ising dan susu tepung sehingga berkrim.
- Ayakkan tepung ubi kayu ke dalam adunan. Kacau sebati. Kemudian tambahkan 1/2 cawan tepung gandum lagi sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di jari dan boleh digentel. Nota: Tepung gandum digunakan mungkin kurang atau lebih sehingga adunan boleh digentel.
- Gentel adunan bulat2 dan susun dalam loyang beralas baking paper tanpa paper cup.
- Panaskan oven pada suhu 165c. Bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga bahagian bawah biskut kekuningan. Walaubagaimanapun, suhu bergantung pada oven masing2.
- Campur rata bahan salut. Golekkan biskut ke dalam bahan penyalut. Masukkan biskut dalam cawan kertas. Atau Bakar dalam mangkuk kertas, kemudian dusting/ayak dengan bahan salutan.
- Biar biskut betul2 sejuk, simpan dalam balang kedap udara.
- Resepi biskut arab klasik (tanpa susu tepung):
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Arab Versi Susu πΈπ¦ yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!