Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut yang Enak

Lagi mencari inspirasi Resep Biskut semperit susu cair di mulut, Lezat yang unik?, Resep Biskut semperit susu cair di mulut, Enak memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kamu. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara membuat Resep Biskut semperit susu cair di mulut Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut semperit susu cair di mulut yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut semperit susu cair di mulut, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Biskut semperit susu cair di mulut yang dapat kalian jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut semperit susu cair di mulut yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut menggunakan 7 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Kisahnya anak dara mak ada balik,bila dah lama tak bali rumah myla la mengidam nak makan macam2. Dah nak puas ni,tetiba teringat kat kuih raya.mintak maknya buatkan.nak sangat makan katanya. Apalagi mak pun tengok barang kat dapur semua lengakap maka jadila biskut semperit😋😋
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut semperit susu cair di mulut:
- 1 cawan majerin/ butter
- 1 cawan susu pekat
- 1 penutup esen vanila
- 3 sudu besar tepung kastard
- 4 1/2 cawan tepung jagung
- Beberapa titis pewarna kuning
- Coklat chip untuk hiasan
Cara untuk membuat Biskut semperit susu cair di mulut
- Masukkan majerin, susu pekat, esen vanila & pewarna kuning ke dlm bekas & kacau guna senduk semua bahan bagi sebati
- Masukan tepung kastard,kacau rata kemudian baru masukan tepung jagung sedikit demi sedikit.uli dengan hujung jari.
- Tabur sedikit demi sedikit tepung jagung semasa uli supaya doh tidak lembik.
- Kemudian masukan doh kedalam acuan semperit,tekankan acuan doh keatas loyang pembakar.letakkan coklat cips diatas kuih sebagai hiasan
- Panaskan oven dan bakar pada suhu 160°c selama tigapuluh minit atau sehingga masak(bergantung pada kepanasan oven masing masing)
- Biarkan sejuk seketika kemudian bolelah diisi kedalam bekas kedap udara.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut semperit susu cair di mulut yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!