Resep Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal
Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Kerang / Biskut Pasir, Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kerang / Biskut Pasir yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Kerang / Biskut Pasir, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar mengenai Biskut Kerang / Biskut Pasir yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biskut Kerang / Biskut Pasir yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir memakai 11 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Biskut legend yang digemari ramai... orang sekarang jarangbyang buat biskut ni.. orang dulu-dulu je rajin.. suka dengan rasa biskut ni... sedap dan wangi.. selamat mencuba...
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir:
- Bahan
- 1 1/2 cawan majerin
- 1 1/4 cawan gula halus
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan tepung kastad
- 3 cawan tepung jagung
- 1 sudu teh serbuk penaik
- 4 biji kuning telur
- 4 s/b Serbuk koko
- 2 s/b Susu pekat manis
- 1 s/t Esen vanila
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir
- Cara-caranya - Pukul mentega/majerin hingga kembang dan masukkan telur satu persatu. Pukul lagi...masukkan esen vanila...
- Ayak campuran tepung-tepung & serbuk penaik. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega yang telah kembang.
- Bahagi doh kepada 2 bahagi bahagian. (1)plain (2) + serbuk koko jg susu pekat manis...
- Bentukkan kedua2 adunan memanjang supaya mudah memasuki kedalam acuan
- Cantumkan 2 warna. Masuk ke dalam acuan dan tekan. Potong dengan benang atau dawai besi.
- Masak dalam oven suhu 180’C selama 15 minit.
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Kerang / Biskut Pasir yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!