Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Red Velvet yang Lezat Sekali
Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Red Velvet yang Enak yang unik?, Resep Biskut Red Velvet, Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyajikan Bagaimana Membuat Biskut Red Velvet, Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Red Velvet yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Red Velvet, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Red Velvet enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar mengenai Biskut Red Velvet yang bisa sobat jadikan wawasan.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Red Velvet yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Red Velvet menggunakan 17 bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Petua: buat biskut ni dekat2 sgt nak raya..sebab buat awal2..abis awal😜 #goldenapron2020
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut Red Velvet:
- 200 g butter
- 30 g shortening
- 1 sb minyak sapi
- 200 g gula perang
- 1 biji kuning telur
- 1/2 st garam
- 1 st cuka
- 300 g tepung rose/tepung biskut
- 15 g serbuk koko
- 50 g tepung jagung
- 1 sb tepung beras
- 1/2 st baking soda
- 1 st esen vanila
- 1-2 st pewarna merah
- 150 g cip coklat putih
- 100 g cip coklat hitam
- 150 g hirisan almond
Cara membuat Biskut Red Velvet
- Pukul butter,shortening,minyak sapi dan gula perang sehingga sebati sahaja. (Guna senduk je)
- Masukkan kuning telur,esen vanila dan garam dan cuka. Diikuti pewarna merah. Dapatkan warna merah lebih supaya bila bakar warna red velvet tak pudar.
- Ayak tepung rose,tepung beras,tepung jagung dan serbuk koko dan baking soda. Uli biasa2 je,jgn terlebih.
- Masukkan coklat chips putih,hirisan almond dan coklat chips coklat. Adun kaup balik je.
- Sudukan@guna jari je. Jangan gentel2,biar nampak adunan handmade yang longgar tapi nipis.
- Bakar pada suhu 150-160c selama 10-15 minit. Jangan lebih bakar,nanti warna merah tukar jadi coklat. Lepas keluar oven,mmg biskut rasa lembut sikit. Bila kena angin dah sejuk,biskut akan crunchy.
- P/s: semakin berkualiti coklat chips,makin sedap. Jgn over letak..manis kang..
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Red Velvet yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!