Resep Biskut Cornflakes Tanpa Gluten Anti Gagal
Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Biskut Cornflakes Tanpa Gluten Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kamu. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara memasak Cara Gampang Menyiapkan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Cornflakes Tanpa Gluten yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Cornflakes Tanpa Gluten, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten yang bisa kalian jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Cornflakes Tanpa Gluten adalah 60 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Cornflakes Tanpa Gluten diperkirakan sekitar 25 minit.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Cornflakes Tanpa Gluten yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten memakai 5 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.
Sekarang ni musim biskut raya. Jom kita cuba buat ni. Sebab nak kurangkan pengambilan gluten, jadi saya beli cornflakes di Shopee. Pastikan bahan cornflakes tidak mengandungi malt, sebab biasanya malt dibuat dari barli, dan barli mengandungi gluten. Kalau tak ada alahan gluten, tak apa. Pakai je cornflakes mana yang ada kat kedai hehehe. #cppassport
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten:
- 280 g Gluten-free Plain Cookies Premix When Makcik Bakes
- 125 g mentega tanpa garam
- 100 g cornflakes tanpa gluten (saya guna jenama Woolworths)
- 1 biji telur tanpa antibiotik (gred B) ATAU 50g air
- 2 sudu kecil ekstrak vanila
Cara untuk membuat Biskut Cornflakes Tanpa Gluten
- Nak mudah, gunakan food processor hahaha. Campurkan tepung dengan mentega sehingga sebati dan tekstur seperti dalam gambar. Kisar lagi.
- Masukkan telur (ATAU air - sekiranya alah pada telur), cornflakes dan ektrak vanila. Kisar.
- Sekiranya adunan agak peroi, tambahkan 1 sudu mentega. Kepal dan tekan biskut sedikit. Bakar pada 175°C selama 25 minit. Tunggu sejuk dan simpan dalan bekas kedap udara. Biasanya tak sempat nak simpan pun dah kena cukai🤣
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Cornflakes Tanpa Gluten yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!