Bagaimana Membuat Samperit Klasik Anti Gagal
Sedang mencari ide Cara Gampang Menyiapkan Samperit Klasik, Lezat Sekali yang unik?, Resep Samperit Klasik yang Bikin Ngiler memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menghidangkan Bagaimana Membuat Samperit Klasik, Lezat Sekali untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Samperit Klasik yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Samperit Klasik, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Samperit Klasik enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Samperit Klasik yang dapat sobat jadikan contoh.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Samperit Klasik sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Samperit Klasik menggunakan 9 bahan dan 12 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
#goldenapron2020 Raya2 ni tak de kuih samperit memang tak sahlah. Nampak macam senang je nak buat samperit ni. Tapi tak kena cara dia kembang setamanlah, bunga layu menyembah bumilah. Macam2lah kejadiannya. Di sini saya kongsi resepi samperit orang dulu2 punya. Samperit Klasik. Teksturnya taklah gebu sangat dan tidak juga rangup sangat. Dia sedang2 aje.... Pokoknya tak cukuplah sebiji dua. Kalau ralit2 boleh habis sebalang you. Nak tahu sedap tak, aci cuba buat. Sedar tak sedar tak jadi kuih raya dibuatnya. Jom follow...
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Samperit Klasik:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan tepung kastad
- 2 sudu besar tepung beras
- 250 gram butter atau mentega
- 1 cawan gula halus
- 2 sudu esen vanila
- 1 biji kuning telur
- Ceri atau coklat chip untuk hiasan
Langkah-langkah untuk menyiapkan Samperit Klasik
- Masukkan semua bahan ke dalam mixer.
- Putar pada kelajuan sederhana.
- Agak2 semua bahan sudah bercampur hentikan mixer.
- Uli dengan tangan hingga jadi doh
- Sediakankan acuan. Pecah berapapun takpe. Mana yg ada jelah.
- Masukkan doh dalam acuan dan tekan.
- Hiaskan dengan coklat chips atau ceri.
- Buat sampai habis adunan.
- Letak di bawah kipas untuk beberapa ketika. Saya biarkan sehingga 1 jam. Inilah petua supaya bunga kekal cantik tidak kembang atau jatuh. Adunan yg siap janganlah segera dibakar. Biar ia kering di bawah kipas dahulu.
- Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama setengah jam. Bergantung pada oven masing2. Tidak semua oven sama walaupun jenis oven yg sama. Kita kena pandai adjust.
- Agak2 tapak kuih bertukar warna keperangan, bolehlah dikeluarkan daripada oven.
- SELAMAT MENCUBA...
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Samperit Klasik yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!