'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Sarang Semut yang Lezat - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Sarang Semut yang Lezat

Biskut Sarang Semut

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Sarang Semut Anti Gagal yang unik?, Bagaimana Membuat Biskut Sarang Semut Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. para netizen memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menyiapkan Resep Biskut Sarang Semut, Lezat Sekali untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Sarang Semut yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Sarang Semut, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika ingin menyiapkan Biskut Sarang Semut yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar tentang Biskut Sarang Semut yang bisa kalian jadikan wawasan.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Sarang Semut adalah 86 bekas. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Biskut Sarang Semut yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Biskut Sarang Semut menggunakan 8 jenis bahan dan 9 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Baca Juga

Alhamdulillah.. Sempat juga buat biskut raya pada malam raya. Nak buat hari lain tak sempat sebab kena jaga kedai. Tahun ni beraya 4 orang je.. Saya, kakak dan mak ayah. Mak ayah dah tua tak boleh makan biskut keras2 jadi saya dan kakak pilih untuk buat biskut yang lembut untuk mak ayah. Jadi buat la dua jenis je. Satu biskut dahlia kakak buat.. 😄 Resepi ini diadaptasi dari youtube Buat Orang Lapo.. ☺️ Terdapat sedikit pengubahsuaian dibuat iaitu pada suhu dan masa untuk bakar .. 🌸 #goldenapron2020 #raya2020

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut Sarang Semut:

  1. 1/2 cawan gula kastor
  2. 2 cawan tepung gandum
  3. 1 1/4 cawan tepung kastard
  4. 3/4 cawan tepung jagung
  5. 250 gram mentega
  6. 1 kuning telur
  7. 1 sudu kecil esen vanilla
  8. Sedikit pewarna kuning

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Sarang Semut

  1. Masukkan gula kastor ke dalam bekas adunan.
  2. Sebab butter beku jadi saya panaskan dulu dalam frying pan berisi air nak bagi cepat cair. 😁
  3. Masukkan butter ke dalam bekas adunan. Pukul rata. Masukkan kuning telur.
  4. Masukkan esen vanilla diikuti pewarna kuning. Pukul rata.
  5. Masukkan tepung gandum diikuti tepung kastard.
  6. Masukkan tepung jagung. Pukul rata sehingga sebati.
  7. Uli doh dengan tangan. Doh akan menjadi lembut.
  8. Parut doh kecil-kecil. Masukkan ke dalam paper cup biskut.
  9. Tabur colour rice atas biskut. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 150 darjah celcius selama 30 minit. Siap dan boleh disimpan di dalam bekas. ☺️

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Biskut Sarang Semut yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.