Resep Semperit susu Cair Dimulut Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Resep Semperit susu Cair Dimulut, Lezat yang unik?, Resep Semperit susu Cair Dimulut, Bisa Manjain Lidah memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara membuat Resep Semperit susu Cair Dimulut Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Semperit susu Cair Dimulut yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Semperit susu Cair Dimulut, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Semperit susu Cair Dimulut enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar seputar Semperit susu Cair Dimulut yang dapat sobat jadikan ide.
Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Semperit susu Cair Dimulut sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda dapat membuat Semperit susu Cair Dimulut memakai 5 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
Saya dah pernah share resepi ni. Kali ini saya buat lagi warna kegemaran saya untuk semperit susu ni.Semperit yang sangat sedap cair dimulut.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Semperit susu Cair Dimulut:
- 250 gram marjerin/ butter(nak lagi sedap guna pure butter)
- 1/2 cwn susu pekat (sesedap rasa)
- 1 sdt esen vanila
- 4 cawan tepung jagung
- 1 sudu besar tepung kastard (optional)
Langkah-langkah membuat Semperit susu Cair Dimulut
- Satukan butter dengan susu pekat manis.. Adun guna senduk kayu sahaja. Tak perlu mix hingga gebu cukup hanya sebati. Masukkan tepung jagung uli sebati.
- Adunan mesti lembut begini tapi tidak melekit ditangan. Jangan terlalu keras nanti susah nak tekan bunga semperit. Ambil sedikit warnakan hijau untuk warna daun. Untuk bunga boleh buat satu warna atau dua warna. Ikut citarasa. Nota:Untuk lebih rasa susu saya tambahkan 50 gram susu tepung full cream. Adunan jangan terdedah angin masa proses menekan bunga. nanti jadi keras.
- Tekan cetakan daun terlebih dahulu dalam tray. Kemudian baru tekan cetakan bunga.Saya buat dua tone bunga. Satu warna asal ditepi warna terang sikit dari warna asal.
-
- Letak manik gula atau coklat chip sebagai inti bunga. Bakar dalam oven suhu 150°c selama 25-30 minit..(suhu ikut oven masing2 ya) (Saya guna oven khind 150l suhu 125°c-30 minit)
- Kuih semperit setelah masak. Bunga tetap kekal cantik selepas dibakar. Maaf...Tak sempat nak posing comel2 kuih sudah disambar orang.😂 **Dibawah saya kongsikan pic acuan pecah 15 yg saya guna. Tips: Cara saya tekan adunan bunga, masa tekan adunan tak perlu nak susah2 lenggang Lenggok Just isi adunan dalam acuan dan tekan dalam posisi menegak.Alunan kelopak akan terjadi dengan sendirinya.(itu cara saya) Lain orang lain cara. Ikut keselesaan masing2.
- Ini acuan untuk daun. Guna yg mna2 pon boleh.
- Resepi pautan
Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Semperit susu Cair Dimulut yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!