'/> Langkah Mudah untuk Membuat Semperit Susu yang Lezat Sekali - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Semperit Susu yang Lezat Sekali

Semperit Susu

Anda sedang mencari ide Resep Semperit Susu, Lezat Sekali yang unik?, Bagaimana Membuat Semperit Susu Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Resep Semperit Susu yang Enak Banget untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Semperit Susu yang enak selayaknya punya aroma dan rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Semperit Susu, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Semperit Susu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar mengenai Semperit Susu yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Semperit Susu sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Semperit Susu menggunakan 7 bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.

#TakLebih6Bahan #ResepiMudah Setiap kali buat semperit susu Uchu buat warna putih je..suka pulak tgk semperit kaler2 lalu-lalang. Maka nak try jugak lah..lepas siap biskut ni, esoknya baru gi beli acuan pecah 14,15🤣 takpelah..guna tahun depan, Insyaallah panjang umur dan sihat. Lagi satu, setiap kali Uchu buat semperit, Uchu tak berpeluang nak tekan bunga dia tu dari acuan. Hanya demo 1 atau 2 biji pada anak. Pastu anak akan buat rampasan kuasa..dia jeeee nak tekan..Umminya ni..keciikk2 mata nengok anak menekan senget benget, bunga tak sama tinggi, bunga tak sama bentuk...aishhhh! Demi tak potong semangat diorang..redho ajelah..🤣 Resepi 3 bahan ni sebenarnya bukan sesuatu yang baru bagi Uchu..nostalgia; arwah tok, arwah mak Uchu dan jiran2 arwah mak kumpul ramai2 sejak zaman dulu kala pun guna resepi 3 bahan untuk buat biskut semperit ni. Cuma gang2 orang lama ni, tak payah2 sukat cawan metrik pun..guna tin susu tu kalau nak sukat pun..lagi satu, takdenyer nak guna pure butter ke ape..Planta dalam tin tu je..ada gak marjerin timbang kilo. 😁Arwah mak panggil biskut bunga cina.. Biskut raya!

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Semperit Susu:

  1. 250 g butter (lembut, sejuk)
  2. 2/3 cawan susu pekat manis
  3. 4 cawan tepung gandum
  4. Optional
  5. Coklat chip/manik/ceri (untuk hiasan)
  6. Pewarna gel
  7. Nota: untuk dapat lebih banyak, gunakan 1 tin susu pun tiada masalah, cuma tambahkan tepung sehingga mula tidak lekat pada dinding bekas/jari semasa uli

Langkah-langkah untuk menyiapkan Semperit Susu

  1. Kacau butter dan susu sehingga sebati. Tak perlu sampai kembang.
  2. Tambahkan tepung sikit demi sedikit sehingga adunan MULA tidak melekat pada dinding bekas/jari apabila diuli. (Pastikan adunan tetap lembut.)
  3. Bahagikan adunan dan warnakan jika suka.
  4. Masukkan adunan hijau dalam acuan tekan semperit. Tekan nipis untuk lapisan daun. Uchu gunakan ring untuk saiz yang sama.(nozzle kelopak daun) Boleh juga gunakan ring untuk bunganya. Atau guna macarons mat.
  5. Kemudian tekan pula adunan kuning pekat dicampur dengan warna asal untuk dapatkan tona warna sebagai bunganya. Jangan terlalu tinggi bunganya supaya biskut masak sepenuhnya sampai ke dalam. Gunakan Nozzle pecah 14. (Uchu cuma ada icing nozzle pecah 14😅)
  6. Laraskan rak paling bawah. Panaskan oven pada suhu 160c dengan fungsi kipas. Kemudian turunkan suhu pada 150c, bakar biskut selama 12-15 minit. Penting! Suhu bergantung pada oven masing2. Jika terlalu panas biskut mudah hangus dengan cepat. Maka MATJH.
  7. Keluarkan biskut dan sejukkan atas redai.
  8. P/s: Biskut tanpa pewarna pun tak dilupakan..

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Semperit Susu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.