'/> Cara Gampang Membuat Biskut Kacang (Mazola), Enak Banget - Ragam Resepi

Cara Gampang Membuat Biskut Kacang (Mazola), Enak Banget

Biskut Kacang (Mazola)

Sedang mencari inspirasi Resep Biskut Kacang (Mazola), Menggugah Selera yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Kacang (Mazola) yang Menggugah Selera memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Resep Biskut Kacang (Mazola) yang Bikin Ngiler untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kacang (Mazola) yang enak seharusnya memiliki aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Kacang (Mazola), mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar seputar Biskut Kacang (Mazola) yang bisa kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Kacang (Mazola) adalah 210 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Biskut Kacang (Mazola) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa menyiapkan Biskut Kacang (Mazola) menggunakan 9 jenis bahan dan 3 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

Baca Juga

Hari ni (01/05/2021) teman mak pergi vaksin sebab hari ni khas untuk warga emas. Mak merupakan insan pertama di dalam keluarga kami yang menerima vaksin Covid selepas anak bujang dan anak saudara (frontliners). Kira berdebar juga la sewaktu pergi menemani mak. Alhamdulillah semua nya berjalan dengan lancar walaupun ada sedikit tindak balas vaksin. Biskut mazola biskut kegemaran mak dan suami saya. Mak saya seorang yang tak makan mentega, susu dan keju. Kadang tu kami adik beradik terpaksa bohong sunat kalau dia nak makan sesuatu yang pada hal bahan di dalam nya ada mengandungi bahan-bahan yang dia tak nak makan. Kadang tu dia boleh bau dan rasa jika ada bahan-bahan yang dia tak suka apabila dia mencuba makan. Jadi kalau hari raya mak tak layan kek-kek premium dan biskut-biskut premium.

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Kacang (Mazola):

  1. 4 1/2 cawan tepung gandum
  2. 4 cawan kacang kisar
  3. 2 sudu kecil garam
  4. 1 cawan gula aising
  5. 1 1/2 cawan minyak jagung
  6. Bahan sapu
  7. 3 biji kuning telur
  8. 2-3 titik pewarna kuning
  9. Kacang tanah untuk hiasan (dibakar 5 minit)

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Kacang (Mazola)

  1. Satukan garam dan tepung gandum. Kacau rata. Ayakkan gula aising ke dalam adunan tepung. Masukkan kacang kisar.
  2. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil diuli. Bulat-bulatkan dan susun di dalam dulang. Hias dengan sebiji kacang tanah setiap satu di atas nya. Tekankan sedikit.
  3. Satukan kuning telur dan pewarna kuning. Sapu pada atas biskut. Panaskan oven 170’c (bergantung pada oven masing-masing) dan bakar 20-23 minit/masak. Sejukkan biskut dahulu sebelum dikeluarkan dan simpan ke dalam bekas kedap udara.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Kacang (Mazola) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang lezat untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.