'/> Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal

Biskut Ketupat Raya

Sedang mencari ide Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Ketupat Raya Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menyiapkan Cara Gampang Membuat Biskut Ketupat Raya Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Ketupat Raya yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Ketupat Raya, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing jika mau menyiapkan Biskut Ketupat Raya enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biskut Ketupat Raya yang dapat kalian jadikan inspirasi.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Ketupat Raya adalah 100 keping. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Ketupat Raya yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Ketupat Raya menggunakan 12 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Baca Juga

Sempena Hari Raya Pertama Cookpad Malaysia, kita raikan dengan biskut ketupat simbol makanan tradisi melayu dalam bentuk pastry, biskut lama yang di beri penampilan baru .. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Biskut Ketupat Raya:

  1. 250 gm marjerin
  2. 125 gm gula caster
  3. 1 kuning telur
  4. 320 gm tepung gandum
  5. Putih telur untuk pelekat
  6. Tambahan Doh Kastard :
  7. 1 sudu makan tepung kastard
  8. 1/2 sudu teh esen vanilla
  9. sedikit pewarna kuning
  10. Tambahan Doh Pandan :
  11. 2 sudu kecil pandan emulco
  12. sedikit pewarna hijau apple

Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Ketupat Raya

  1. Putar marjerin dan gula dengan senduk kayu hingga sebati. Masukkan telur, putar hingga rata. Masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut.
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian : 1 bahagian di tambah tepung kastard, esen vanilla dan pewarna kuning 1 bahagian di tambah pandan emulco dan pewarna hijau.
  3. Bungkus dalam plastik dan leperkan ketebalan 1 cm. Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Keluarkan dan canai kedua-dua doh di atas 2 keping plastik. Potong ketebalan 1 cm setiap satu.
  4. Susun 3 jalur berselang warna, sapu putih telur sebagai pelekat. Buat 3 susunan dan tindihkan menjadi satu log. Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Setelah di keluarkan dari peti sejuk, biarkan sebentar supaya doh lembut.
  5. Potong menggunakan pomotong plastik atau pisau tajam. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit.

Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Ketupat Raya yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.