'/> Bagaimana Membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Bikin Ngiler - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Bikin Ngiler

Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR)

Anda sedang mencari ide Resep Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang Lezat yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR), Enak memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kalian. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi langkah-langkah cara menyajikan Bagaimana Menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR), Menggugah Selera untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR), pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing jika hendak menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian istimewa. Selanjutnya merupakan gambar berkaitan dengan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang bisa Anda jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) adalah 5-6 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) diperkirakan sekitar 1 jam.

Baca Juga

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) memakai 17 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Kuih Badak Kubang. Lebih kurang badak berendam dan koci. Atau open air koci. Hehe. Kuih taradisional orang Pahang yang asalnya datang dari daerah Chenor, Pahang. Kalau dulu, sebelum covid, wajib beli kuih badak kubang dan dodol kukus di Pekan Sari/Sehari Temerloh. Rindunya nak mengukur pasar pagi terpanjang di Malaysia tu. Rasanya memang seperti kuih koci tapi diletakkan diatas daun pisang secara terbuka. Selalu kalau nak makan, beli je. Terima kasih kepada cookpad, membuatkan anak jati Pahang ni, mencabar diri buat kuih tradisional negeri kelahiran sendiri. Kalau tak memang surrender laa kuih muih tradisi ni, mesti failed. Alhamdulillah, first time buat dan rasanya adalah 80% menjadi. Lulus laa. Hehe. Harap diri ni berlatih lagi masak masakan tradisional supaya tak hilang ditelan zaman. #merdekapassport

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk menyiapkan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR):

  1. Bahan Inti
  2. 3 keping kecil gula melaka *
  3. 1/2 cawan gula pasir *
  4. 3 helai daun pandan (simpul) *
  5. Secubit garam *
  6. 1 cawan air +
  7. 1 biji kelapa parut (putih sahaja)
  8. 2 sudu besar tepung gandum
  9. Bahan Kuih Badak Kubang
  10. 2 cawan tepung pulut
  11. 1/2 cawan tepung pulut hitam
  12. Air secukupnya
  13. 1 kg santan segar
  14. 1 sudu besar gula
  15. 2 sudu besar tepung gandum
  16. Daun pisang secukupnya
  17. Sedikit minyak

Langkah-langkah membuat Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR)

  1. Masukkan bahan tanda * dalam pan. Kacau dan buar mendidih dan gula larut. Masukkan kelapa prut kacau sampai hampir kering.
  2. Tabur tepung gandum. Kacau sampai inti masak dan kering. Tutup api, sejukkan inti.
  3. Untuk kuih, panaskan pengukus. Alas loyang dengan daun pisang gunting bulat. Sapu sedikit minyak.
  4. Untuk doh, masukkan tepung pulut, tepung pulut hitam dan sedikit garam kedalam mangkuk. Kacau sebati.
  5. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga dapat doh macam kuih buah melaka.
  6. Bulat-bulatkan kecil. Letak inti kelapa ditengah, bulatkan semula. Susun atas daun pisang tadi.
  7. Untuk santan, bancuh santan, tepung gandum, garam sedikit dan gula sehingga sebati. Kalau rajin boleh kisar atau tapis.
  8. Tuang adunan santan dalam loyang. Jangan terlampau penuh. Kukus dengan api sederhana selama 10-15 minit. Siap.

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Kuih Badak Kubang (PAHANG DARUL MAKMUR) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.