'/> Bagaimana Membuat Biskut Coklat Bijan yang Enak - Ragam Resepi

Bagaimana Membuat Biskut Coklat Bijan yang Enak

Biskut Coklat Bijan

Lagi mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Coklat Bijan, Bisa Manjain Lidah yang unik?, Resep Biskut Coklat Bijan yang Lezat Sekali memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Biskut Coklat Bijan yang Menggugah Selera untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Coklat Bijan yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Coklat Bijan, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Coklat Bijan enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar mengenai Biskut Coklat Bijan yang dapat kalian jadikan contoh.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Biskut Coklat Bijan sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Coklat Bijan menggunakan 9 bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk membuat hidangannya.

Resepi Asal dari Chef Elena (Pemenang Masterchef Australia,Season 8)

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Biskut Coklat Bijan:

  1. 150 gram buttercup
  2. 150 gram gula kastor
  3. 150 gram brown sugar
  4. 4 biji telur
  5. 1 sudu kecil esen vanila
  6. 1 sudu kecil baking powder*
  7. 50 gram serbuk koko*
  8. 200 gram tepung naik sendiri*
  9. serbuk bijan

Langkah-langkah membuat Biskut Coklat Bijan

  1. Tanda * adalah diayak bersama sama
  2. Gunakan kaedah double boiler,masukkan butter,kacau sehingga tidak berketul
  3. Selepas butter tidak berketul,masukkan gula kastor dan brown sugar bersama-sama,kacau sehingga gula sebati bersama butter
  4. Masukkan telur berserta esen vanilla kedalam bekas sedia rata,pastikan adunan betul betul cair dan sekata
  5. Angkat adunan,tutup api dari kaedah double boiler,sejukkan seketika selama 3minit,kemudian,masukkan perlahan lahan,adunan bertanda * kedalamnya,kacau rata (adunan memag melekit)
  6. Panaskan ketuhar pada 160'C,griskan loyang dengan butter,guna dua buah sudu,untuk bentukan adunan secara membulat (saiz ikut suka) ke atas loyang.tabur bijan di atas adunan yang telah diletakkan atas loyang.Bakar selamat 10 @ 15 minit pada 160'C,(ikut saiz oven).semasa biskut dibakar,adunan memag terbentuk rata seperti biskut,hasilnya sangat memuaskan,kerana resepi ini bertaraf 5 bintang di hotel.

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Coklat Bijan yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman ataupun menjadi ide untuk berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.