Cara Gampang Menyiapkan Biskut Arab Kismis Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Resep Biskut Arab Kismis Anti Gagal yang unik?, Resep Biskut Arab Kismis Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya Anda. para netizen memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara menghidangkan Resep Biskut Arab Kismis, Enak untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Arab Kismis yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Arab Kismis, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Biskut Arab Kismis enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Arab Kismis yang dapat Anda jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Arab Kismis adalah 3 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Arab Kismis diperkirakan sekitar 3 jam.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Biskut Arab Kismis yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Arab Kismis memakai 14 jenis bahan dan 7 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam menyiapkan hidangannya.
Resipi yang melalui proses R & D yang lama (lebih dari setahun) bagi mendapatkan tekstur, rasa dan bau yang sama seperti yang dibuat oleh seorang rakan.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Biskut Arab Kismis:
- 300 gm minyak sapi
- 100 gm minyak jagung
- 3 sb gula caster*
- 2 biji telur grade A
- 2 st esen vanila
- 3 sb kismis cincang*
- A. Bahan hiasan
- 1/4 cawan gula aising
- 1/4 cawan gula caster
- 3 sb kismis cincang
- B. Bahan tepung (diayak)
- 640 gm tepung gandum
- 3 sb tepung jagung
- 3 sb susu tepung
Langkah-langkah membuat Biskut Arab Kismis
- Masukkan semua bahan cair, kismis* dan gula* ke dalam breadmaker. Pilih fungsi Knead.
- Selepas 5 minit masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan guna fungsi Knead 10 minit lagi sebelum dikeluarkan doh dari BM.
- Pastikan doh biskut tidak terlalu lembik, sekadar tidak melekat pada tangan jika disentuh untuk hasil yang terbaik.
- Bahagikan doh kepada 3 bahagian, warnakan dengan warna asal, hijau dan merah jambu. Jadikan doh yang kecil dan satukan 3 warna sebelum dicanai. Potong doh, bulatkan dan lebarkan sedikit.
- Letakkan kismis cincang di atasnya sebagai hiasan. Masukkan ke dalam dulang pembakar. Panaskan oven.
- Bakar pada suhu 150°C selama 7-8 minit bagi setiap dulang. Adunan menghasilkan tiga dulang biskut.
- Angkat biskut dan taburkan gula (A) ke atasnya semasa masih panas.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Biskut Arab Kismis yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!