'/> Resep Biskut Cip Coklat Anti Gagal - Ragam Resepi

Resep Biskut Cip Coklat Anti Gagal

Biskut Cip Coklat

Sedang mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Biskut Cip Coklat yang Menggugah Selera yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Cip Coklat Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara membuat Resep Biskut Cip Coklat, Lezat untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Cip Coklat yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biskut Cip Coklat, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika hendak menyiapkan Biskut Cip Coklat yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Selanjutnya adalah gambar seputar Biskut Cip Coklat yang dapat sobat jadikan wawasan.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Cip Coklat yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut Cip Coklat menggunakan 10 jenis bahan dan 8 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.

#phopxcookpad2020 #goldenapron2020 Biskut kegemaran semua terutama kanak-kanak.Biskut yang sedap dan harum baunya dari campuran santan,kelapa kering dan mentega bersama bahan-bahan lain di dalamnya.

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam pembuatan Biskut Cip Coklat:

  1. 230 gram mentega (Anchor Salted)
  2. 230 gram gula perang
  3. 360 gram tepung gandum diayak
  4. 130 gram tepung jagung diayak
  5. 3 biji telur
  6. 100 gram kelapa parut kering
  7. 4 camca besar ms santan (brand lain pun boleh)
  8. 1 camca teh esen pandan
  9. 1 camca teh esen vanila
  10. 150-200 gram cip coklat (Semi Sweet Hershey's)

Langkah-langkah untuk membuat Biskut Cip Coklat

  1. Kacau mentega,gula,esen pandan,esen vanila dan telur hingga bercampur-rata.Jangan terlalu lama dikacau adunan (elakkan biskut menjadi padat setelah dibakar).
  2. Masukkan kelapa parut kering dan santan kelapa,gaul rata.
  3. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit,gaul rata.
  4. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit,gaul hingga rata.
  5. Masukkan cip coklat,gaul hingga bercampur-rata.
  6. Jemput sedikit adunan,bentukkan leper dengan tangan.Pastikan ada cip coklat di bahagian atas biskut.Susun di atas dulang pembakar non stick.
  7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 C selama 20-22 minit mengikut jenis oven.
  8. Keluarkan biskut dari oven,sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara atau dihidangkan.

Bagaimana? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biskut Cip Coklat yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.