Resep Semperit Tembikai, Sempurna
Anda sedang mencari ide Resep Semperit Tembikai Anti Gagal yang unik?, Resep Semperit Tembikai, Bikin Ngiler memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan sharing tutorial cara menghidangkan Bagaimana Membuat Semperit Tembikai Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Semperit Tembikai yang enak harusnya sih memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Semperit Tembikai, mulai dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Semperit Tembikai yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi suguhan spesial. Berikutnya merupakan gambar tentang Semperit Tembikai yang dapat Anda jadikan ide.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Semperit Tembikai yang siap dikreasikan. Anda dapat menyiapkan Semperit Tembikai memakai 8 jenis bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Dah lama tak buat kuih2 bentuk tembikai yg menjadi corak kegemaran saya..ada yg tertunggu-tunggu & rindu nak tengok..jadi semalam saya buat semperit susu bentuk tembikai..saya suka olah2 sedikit resepi semperit saya..ada yg versi rangup..ada yg versi gebu & cair dlm mulut..kali ni saya olah & buat versi rangup campur cair di dlm mulut sekali..yg penting kelopak die tak jatuh..maintain tegak 😍😍
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Semperit Tembikai:
- ~ 250gm buttercup
- (di lembutkan pd suhu bilik 1 jam)
- ~ 1/2 cawan susu pekat manis - suhu bilik
- ~ 1 sudu teh esen vanila
- ~ 1 paket (400gm) tepung jagung
- ~ 2 sudu besar tepung kastad
- ~ pewarna merah & hijau
- ~ bijan hitam - sebagai biji tembikai
Langkah-langkah membuat Semperit Tembikai
- Kacau butter dgn senduk kayu hingga lembut. Jgn kacau lama2. Kemudian, tambah susu & esen vanila. Kacau sampai sebati saja
- Masukkan pula tepung jagung & tepung kastad. Gaul dgn tangan hingga menjadi doh yg lembut..bukan lembik ye..
- Bahagikan 3 bahagian. Satu di warnakan merah utk isi tembikai, satu hijau & satu lagi di biarkan plain/putih sebagai kulit buah tembikai
- Saya guna acuan semperit pecah 15 utk kesemua warna hijau, putih & merah utk picit
- Mula2 picit semua adunan hijau dulu di atas dulang yg telah di sapu dgn butter. Kemudian, picit pula semua adunan putih ke atas adunan hijau tadi
- Picit pula adunan merah sebagai isi tembikai. Akhir sekali, tabur bijan hitam. Rehatkan dulu selama 15-20 minit pd suhu bilik sebelum di bakar.
- Bakar pd suhu 140•c selama 15-20 minit hingga masak. Bergantung pd suhu oven masing2
- Sejukkan biskut & simpan di dalm balang
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Semperit Tembikai yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!