Langkah Mudah untuk Membuat Biscoff Cheesecake Dyana Style, Lezat
Lagi mencari inspirasi Resep Biscoff Cheesecake Dyana Style, Enak Banget yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Biscoff Cheesecake Dyana Style, Lezat memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan membagikan panduan cara memasak Resep Biscoff Cheesecake Dyana Style yang Menggugah Selera untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biscoff Cheesecake Dyana Style yang enak seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Biscoff Cheesecake Dyana Style, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau ingin menyiapkan Biscoff Cheesecake Dyana Style yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi sajian spesial. Berikutnya merupakan gambar berkaitan dengan Biscoff Cheesecake Dyana Style yang dapat sobat jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biscoff Cheesecake Dyana Style adalah 10 pax. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Biscoff Cheesecake Dyana Style yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biscoff Cheesecake Dyana Style menggunakan 11 bahan dan 9 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Baca Juga
#biscoffcheesecake #goldenapron2020 Dapat tahu je tema bonus kali ni nak kena buat Cheesecake, bukan main seronok lagi rasa hati. Sebab kali ni saya berada di rumah mak. Jadi bolehlah buat untuk dijamukan kepada ahli keluarga. Dari bulan Januari lagi, adik dah minta kakak dia ni untuk buatkan cheesecake. Asyik tertangguh je sampailah sekarang. Jadi, kita ambil kesempatan ni untuk tunjukkan bakat pada adik-adik. Cumanya, rasa macam susah pulak nak cari lotus biscoff tu kat sini. Bak kata Minsha, Cookpad itu mudah. Jadi kita kena jadi kreatif sedikit. Kalau takde biskut lotus tu, kita gantikan sahaja dengan biskut digestive. Rasa pun lebih kurang sama kan. Nasib baik masa beli bahan-bahan di pasaraya tinggal 1 pek je biskut digestive. Apalagi, terus masuk dalam troli la jawabnya. Untuk bahagian topping kek, kita gunakan peanut butter. Kita yang buat dia kan. Tunggu apa lagi, jom kita masak!
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biscoff Cheesecake Dyana Style:
- Bahan crust (bawah)
- 15 keping biskut digestive
- 150 gm buttercup
- Bahan cheese (tengah-tengah)
- 500 gm cream cheese
- 200 ml whipping cream
- 1/4 cawan gula castor
- 1 sudu kecil esen vanila
- Bahan topping (atas)
- 4 sudu besar peanut butter (dicairkan didalam microwave)
- 5 keping biskut digestive (dihancurkan)
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biscoff Cheesecake Dyana Style
- Untuk membuat bahagian crust, hancurkan 15 keping biskut digestive. Masukkan ke dalam zip lock bag dan tekan dengan roller. Pastikan biskut betul-betul hancur.
- Cairkan mentega dan campurkan ke dalam biskut yang telah kita hancurkan tadi. Gaul rata. Asingkan sedikit untuk kita taburkan di atas kek nanti.
- Lapikkan loyang dengan parchment paper untuk memudahkan proses pengeluaran kek kita nanti. Masukkan biskut ke dalam loyang dan tekan sehingga mampat. Dalam bekas berasingan masukkan cream cheese dan gula kastor ke dalam bekas.
- Masukkan juga esen vanilla. Pukul adunan tadi sehingga kembang dengan menggunakan mixer.
- Di dalam bekas yang berasingan, masukkan whipping cream ke dalam bekas dan pukul sehingga kembang. #Tips: pastikan jangan sampai overbeat kerana whipping cream boleh terpisah lemak dan susu (mencair semula)
- Campurkan kedua adunan ni di dalam satu bekas. Kaup balikkan aduan sehingga sebati dan masukkan ke dalam loyang biskut tadi.
- Ratakan adunan cheese kita dan biarkan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau yang terbaiknya semalaman supaya cheese betul-betul mengeras sebelum di letakkan topping diatasnya.
- Cairkan 2 sudu besar mentega kacang di dalam microwave dan tuang di atas kek. #Tips: Jangan letak lebih dari 2 sudu kerana rasa mentega kacang ni kuat.
- Ratakan sehingga menutup permukaan kek. Dan akhir sekali taburkan crust biskut di atas permukaan kek. Sejukkan kek selama 1 jam dan siap untuk dimakan.
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara menyiapkan Biscoff Cheesecake Dyana Style yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!