Bagaimana Membuat No-bake Cheesecake ala Biscoff, Lezat Sekali
Anda sedang mencari inspirasi Langkah Mudah untuk Membuat No-bake Cheesecake ala Biscoff, Enak yang unik?, Resep No-bake Cheesecake ala Biscoff Anti Gagal memang waktu ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan membagikan tutorial cara menyajikan Resep No-bake Cheesecake ala Biscoff Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal No-bake Cheesecake ala Biscoff yang enak harusnya sih punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari No-bake Cheesecake ala Biscoff, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan No-bake Cheesecake ala Biscoff yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar mengenai No-bake Cheesecake ala Biscoff yang dapat kamu jadikan inspirasi.
Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah No-bake Cheesecake ala Biscoff yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat No-bake Cheesecake ala Biscoff memakai 7 bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah dalam membuat hidangannya.
#biscoffcheesecake #goldenapron2020 Alahai, cheesecake la pula untuk bonus golden apron minggu ni. Tak buat, rasa macam rugi. Nak buat, bahan pula tiada. Kita memang tak pernah lagi cuba membuat cheesecake. Maklumat daripada kawan-kawan cookpad, biskut dan spread Biscoff kebanyakkan tempat tiada stok. Apa lagi, ajak la suami keluar cari barang. Biskut, whipping cream, mentega ada. Tercari- cari pula cream cheese. Alamak mana pula ni. Rupanya habis juga. Pergi lagi satu kedai, pun tak ada. Mmm punah la harapan nak dapat extra bintang. Dalam kesedihan, kita pun tertengok perbincangan kawan-kawan. Kebetulan, ada seorang cookpader, kongsikan satu video membuat cheesecake tanpa menggunakan cream cheese. Nampaknya, harapan bersinar kembali. Cubala mana tau, menjadi ke tidak. Kita je yang nak makan. Cari biskut tiger yang dibeli, rupanya sudah dimakan oleh anak-anak bertuah kita. Nasib baik, teringat nak beli biskut Marie juga. Kita teruskan menggunakan biskut Marie. Tengok la apa hasilnya nanti.
Baca Juga
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan No-bake Cheesecake ala Biscoff:
- 10 keping biskut marie perisa kopi
- 5 sudu besar cairan mentega
- 1/4 tin susu pekat
- 4 sudu besar jus lemon
- 125 ml whipping cream
- 2 sudu besar mentega kacang
- 1 sudu kecil serbuk nescafe 3 in 1 (Caramel)
Langkah-langkah untuk menyiapkan No-bake Cheesecake ala Biscoff
- Hancurkan biskut marie. Tuang mentega yang telah dicairkan. Kacau sebati. Masukkan ke dalam loyang (loyang besar, saya guna bekas plastik), tekan bagi padat untuk ‘base’ kek. Sejukkan di dalam peti ais.
- Masukkan susu pekat ke dalam mangkuk. Tuangkan jus lemon. Kacau sebati menggunakan whisk.
- Pukul whipping cream sehingga kental. Setelah itu, masukkan ke dalam campuran susu dan jus lemon tadi. Kaupkan menjadi sebati.
- Keluarkan loyang daripada peti ais. Masukkan campuran tadi ke dalam loyang. Ratakan campuran tersebut dan masukkan ke dalam peti ais sementara untuk sediakan topping.
- Untuk hiasan, mentega kacang dipanaskan. Masukkan serbuk nescafe 3in1 (Caramel) dan kacau sebati. Keluarkan loyang daripada peti ais. Tuangkan mentega kacang yang telah dicairkan. Taburkan biskut marie yang telah dihancurkan. Masukkan semula ke dalam peti ais. Biarkan semalaman. Siap untuk dimakan.
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan No-bake Cheesecake ala Biscoff yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!