'/> Langkah Mudah untuk Membuat Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) yang Enak Banget - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) yang Enak Banget

Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut)

Lagi mencari inspirasi Resep Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) yang Sempurna yang unik?, Cara Gampang Menyiapkan Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) Anti Gagal memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. orang-orang memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menghidangkan Resep Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut), Sempurna untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut), mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Seterusnya adalah gambar mengenai Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) yang dapat Anda jadikan inspirasi.

Nah, kali ini kita coba, yuk, siapkan Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) memakai 6 jenis bahan dan 10 langkah pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Glaze untuk donut, roti, kek, biskut dan lain-lain. Nisbah Chocolate kepada Cream yang biasa diperkatakan untuk hasilkan ganache, ialah 2:1 untuk kandungan koko kurang 60%. Jika kandungan koko lebih 60% pula gunakan nisbah 1:1. (Coklat berkualiti, kandungan menggunakan campuran cocoa butter, coklat biasa gunakan lemak sayuran sahaja) Coklat berkuali kayangan seperti Callebout biasa mempunyai kandungan koko 60%. Coklat biasa , biasanya 30-50% koko, dan coklat yang biasye2 Uchu guna ialah chocolate compound seperti Beryls pula hanya mengandungi 19% koko. Maksudnya, makin kurang kandungan koko, maka kena guna lebih banyak coklatnya berbanding cream. Namun begitu, bergantung kepada jenis ganache yang dikehendaki. Glaze (cair) , whipped frosting (likat) atau level spread (pejal). Untuk resepi glaze donut ini, Uchu gunakan campuran dark chocolate compound dan milk compound jenama Beryls. Nisbah coklat:cream bagi glaze yang Uchu gunakan ialah 2:1. Bagi Uchu kalau untuk berniaga, kekalkan sahaja jenama dan jenis coklat yang digunakan supaya mendapat kualiti yang sama bagi produk. Barulah pelanggan tak komplen, harini beli coklatnya ngam, hari lain beli coklat tak rasa ngam pulak..cair sangat ke..pekat sangat ke..kan kan kan..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan dalam menyiapkan Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut):

  1. Nisbah coklat:cream, 2:1 (likat) atau 1:1 (kurang likat)
  2. 100 g dark chocolate coins
  3. 100 g milk compound chocolate coins
  4. 100 g UHT whipped cream
  5. 1 sudu besar butter (pengilat)
  6. Nota: boleh gunakan 200g dark chocolate @ milk compound sepenuhnya. Untuk dapatkan ganache lebih cair, tambahkan sukatan whipping cream

Langkah-langkah untuk membuat Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut)

  1. Panaskan whipped cream sehingga terdapat gelembung-gelembung di bahagian dinding periuk tetapi tidak mendidih sepenuhnya.
  2. Tuangkan cream ke dalam coklat. Kacau rata. Biarkan selama 5 minit.
  3. Kacau rata perlahan2 supaya takde bubbles terperangkap sehingga coklat larut. Jika ada ketulan, cairkan menggunakan kaedah double boiler dengan api perlahan sahaja selepas air telah mendidih.
  4. Nota: (1) boleh juga double boiler semua bahan tu dari mula. Cairkan butter dan cream kemudian masukkan coklat. (2) pastikan dasar mangkuk berisi coklat tidak menyentuh air dalam periuk di bawah. (3) mangkuk berisi coklat tu biar ngam tutup bahagian atas periuk bawah. (4) didihkan air dahulu, kemudian tukar api perlahan baru letak bowl berisi coklat.
  5. Kacau sehingga mendapat kepekatan ganache glaze. (Boleh tambah cream sedikit demi sedikit jika nak cairkan lagi) Nota tekstur: Coklat cair meninggalkan bentuk (ribbons) dan jadi bertimpa2 apabila dititis. Hentak bowl jika masih ada bubbles atau cucuk sahaja guna lidi..
  6. Boleh gunakan ganache untuk glaze kan donut, kek, cupcakes, biskut dan lain-lain.
  7. Boleh frozenkan ganache. Tutup rapat kepada permukaan ganache dgn plastik supaya tak berketul. Keluarkan dan biar ke suhu bilik kemudian whipped guna mixer dan double boiler semula sebelum digunakan, jika perlu tambahkan lagi sedikit cream untuk dicairkan.
  8. Tips: parut/potong kecil jika gunakan coklat dalam bentuk bar/blok.
  9. Link berkait dengan ganache: Resepi White Chocolate Ganache (Glaze) https://cookpad.com/my/recipes/14613542 Resepi Whipped Ganache (Frosting) https://cookpad.com/my/recipes/14616048 Resepi Truffle Ganache (Spread form) https://cookpad.com/my/recipes/14615465
  10. Resepi donut kentang https://cookpad.com/my/recipes/14598174

Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Chocolate Ganache Glaze (Topping Donut) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.