Resep Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) Anti Gagal
Anda sedang mencari inspirasi Resep Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) Anti Gagal yang unik?, Resep Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. nah kali ini saya akan berbagi tutorial cara memasak Langkah Mudah untuk Menyiapkan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) Anti Gagal untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan), pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan istimewa. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) yang bisa Anda jadikan inspirasi.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) adalah 4-5 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) diperkirakan sekitar 35 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, buat Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan yang sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa menyiapkan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) menggunakan 12 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
#bazaarramadan Selalunya jika ke bazaar Ramadan, puding roti antara kuih yang akan dibeli. Kalau dulu, masa zaman duduk asrama, puding ni kami panggil bengkang roti. Tapi dulu tak ada la sos kastardnya. Hari ni Kak Lat buat tapi tak guna roti sandwich yang biasa. Kak Lat guna roti butterscotch. Semerbak bau satu rumah sampai anak tanya, umi buat biskut raya ke. Alhamdulillah, anak-anak dan suami suka dengan percubaan pertama Kak Lat sampai suruh buat lagi.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan):
- 8 keping roti gardenia butterscotch (termasuk kulit)
- 3 biji telur
- 1/2 tin susu sejat
- 3 sudu makan gula pasir
- 3 sudu makan susu pekat
- 2 sudu makan marjerin/mentega
- Sos Kastard
- 1/2 tin susu sejat
- 1 sudu makan gula pasir
- 1 sudu makan tepung kastard
- 3 sudu makan air
- secubit garam
Cara untuk menyiapkan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan)
- Sediakan bahan-bahan. Ni rotinya.
- Kacau gula dan telur hingga gula hancur. Tambah susu sejat dan susu pekat. Kacau sebati.
- Potong roti kepada 4 bahagian. Sapu periuk tekanan dengan sedikit mentega. Susun roti.
- Tuang adunan telur tadi ke atas roti. Letakkan mentega di atasnya. Sedia untuk dimasak. Tekan je gambar kek pada periuk. Kalau tak ada, boleh guna oven biasa.
- Sos Kastard: Satukan kesemua bahan-bahan ke dalam periuk, gaul sebati. Buka api kecil dan masak hingga mendidih (meletup-letup). Hendaklah sentiasa dikacau.
- Siap. Sedia dihidang.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Puding Roti Butterscotch (Versi Periuk Tekanan) yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berbisnis kuliner. Selamat mencoba!