Cara Gampang Menyiapkan Biskut kacang #Umie, Bisa Manjain Lidah
Lagi mencari ide Bagaimana Membuat Biskut kacang #Umie, Bikin Ngiler yang unik?, Resep Biskut kacang #Umie, Enak Banget memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. para netizen memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara memasak Resep Biskut kacang #Umie, Bisa Manjain Lidah untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut kacang #Umie yang enak selayaknya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut kacang #Umie, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut kacang #Umie yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Next adalah gambar tentang Biskut kacang #Umie yang bisa sobat jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut kacang #Umie adalah 2 balang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut kacang #Umie diperkirakan sekitar 2 jam.
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut kacang #Umie yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Biskut kacang #Umie memakai 9 bahan dan 4 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Biskut kacang yang paling sedap pernah dinikmati. Alhamdulillah pemilik resipi asal Suzarina bersetuju berkongsi resipinya. Cabaran dalam mengadaptasi resipi ini adalah kerana beliau menggunakan cara manual. Oleh itu, resipi ini telah diubah suai mengikut cara dan citarasa tersendiri.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Biskut kacang #Umie:
- 1 cawan minyak jagung
- 1 cawan gula aising
- 2 1/2 cawan kacang tanah goreng (siap diblend halus)
- 2 cawan tepung gandum (siap disangai dan disejukkan)
- 1 cawan tepung jagung (siap disangai dan disejukkan)
- 1 biji telur
- 2 biji merah telur
- 1 sb esen vanila
- 1/4 sudu teh garam
Cara untuk menyiapkan Biskut kacang #Umie
- Satukan kesemua bahan ke dalam mixer, masukkan garam dan gula kecuali tepung. Masukkan bahan tepung sedikit demi sedikit, kurangkan jika perlu.
- Tekstur doh hendaklah tidak melekat apabila disentuh.
- Canaikan seperti membuat biskut biasa, terapkan dan susun ke dalam loyang pembakar aluminium.
- Sapu merah telur pada bahagian atas biskut dan bakar setiap loyang selama 12 minit pada suhu 160°C menggunakan oven yang telah dipanaskan selama 10 minit.
Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut kacang #Umie yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Selamat mencoba!