'/> Resep Kuih Bekang Terengganu, Sempurna - Ragam Resepi

Resep Kuih Bekang Terengganu, Sempurna

Kuih Bekang Terengganu

Sedang mencari ide Bagaimana Membuat Kuih Bekang Terengganu, Sempurna yang unik?, Resep Kuih Bekang Terengganu Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Resep Kuih Bekang Terengganu yang Enak Banget untuk membuatnya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Bekang Terengganu yang enak selayaknya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Bekang Terengganu, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Kuih Bekang Terengganu enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian istimewa. Berikutnya merupakan gambar seputar Kuih Bekang Terengganu yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis dalam mengolah Kuih Bekang Terengganu yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Kuih Bekang Terengganu memakai 14 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Kuih bekang ni merupakan kuih negeri kelahiran saya, Terengganu. Lama betul tak makan, jadi rindu & teringin..maklumlah dah lama tak dapat balik kampung musim Covid ni.. Bekang ni di makan bersama kuah lemak yg di campur dgn ikan selayang rebus serta bawang, halia & halba sebagai aroma & penyedap kuah. Saya guna acuan bahulu saja memandangkan acuan tu je yg ada.. Saya buat kuih bekang ni utk sarapan saya sekeluarga semalam..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Kuih Bekang Terengganu:

  1. Bekang
  2. 3 cawan tepung beras
  3. 2 cawan air sejuk
  4. 2 cawan air panas
  5. 2 biji telur
  6. 1 sudu teh garam halus
  7. Kuah Lemak Bekang
  8. 3 cawan santan sederhana pekat
  9. 2 sudu besar tepung beras
  10. 1 ekor ikan selayang - di rebus & tumbuk isinya
  11. 1 biji bawang merah - di hiris halus
  12. 1/2 inci halia - di hiris halus
  13. 1/2 sudu teh halba
  14. 1 sudu teh garam @ secukup rasa

Cara membuat Kuih Bekang Terengganu

  1. Bekang 👉 Satukan semua bahan2 & kacau sebati. Tapiskan
  2. Panaskan acuan bahulu. Kemudian, sapu sedikit minyak menggunakan daun pandan. Tuang adunan hingga penuh. Tutup dgn penutup periuk & masak di atas api sederhana kecil selama 5-7 minit atau sehingga atasnya kering & di bawahnya sedikit garing
  3. Cungkil bekang & keluarkan drp acuan. Buat hingga habis adunan. Setiap kali tuang adunan, kene sapu dgn minyak ye..
  4. Kuah Bekang 👉 Panaskan santan. Masukkan ikan selayang, tepung beras, garam..
  5. Masukkan juga bawang, halia & halba. Kacau sentiasa hingga kuah agak pekat
  6. Hidangkan bekang bersama kuah. Bila nak makan, curah kuah ke atas bekang..sedia di nikmati..

Terima kasih telah membaca resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Harapan kami, olahan Kuih Bekang Terengganu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.