'/> Resep Biskut Susu Gebu yang Sempurna - Ragam Resepi

Resep Biskut Susu Gebu yang Sempurna

Biskut Susu Gebu

Lagi mencari ide Resep Biskut Susu Gebu yang Lezat Sekali yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Susu Gebu, Lezat memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya kalian. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Resep Biskut Susu Gebu Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Biskut Susu Gebu yang enak seharusnya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Susu Gebu, pertama dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Biskut Susu Gebu yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Biskut Susu Gebu yang dapat sobat jadikan ide.

Di bawah ini ada beberapa tips dan trik praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Biskut Susu Gebu yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Susu Gebu memakai 4 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.

Mulut teringin nak kudap2..maka terjadilah biskut susu ni.. Sebenarnya saya reka je nama dia sebab saya tak tahu nama sebenar biskut ni 😆 3-4 hari lepas saya terjumpa video resepi ni di page orang Indonesia di laman FB..dia beritahu "cemilan 3 bahan" saja..tak ada pulak beritahu namanya 😅 Saya tertarik nak mencuba sebab hanya guna 3 bahan saja..iaitu telur, susu pekat & tepung jagung saja. Tapi sukatan resepinya sikit sangat..hanya dapat dlm 20 biji. Jadi saya gandakan 3 kali ganda daripada sukatan asal..dapat la 72 biji. Kalau di ikutkan biskut ni di bakar di atas dapur gas saja menggunakan magic pan..tapi memandangkan saya buat banyak, jadi saya bakar dlm oven terus. Rasanya seperti semperit susu sikit. Bezanya semperit susu menggunakan butter..biskut susu ni menggunakan telur..saya tambah sedikit esen vanila utk bagi lebih rasa & utk hilangkan hanyir telur..dan saya buat coraknya sekali sebab resepi asal tak buat corak.. Alhamdulillah, suami & anak2 suka makan..buat kudap2 ketika santai @ menonton tv..

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Biskut Susu Gebu:

  1. 3 biji kuning telur gred B
  2. 1/2 cawan susu pekat manis
  3. 2 1/2 cawan tepung jagung atau secukupnya
  4. 1 sudu teh esen vanila

Cara untuk membuat Biskut Susu Gebu

  1. Kacau kuning telur bersama susu pekat. Kemudian, campur esen vanila. Yang ni saya tambah sendiri, resepi asal tak letak
  2. Campur tepung jagung sedikit demi sedikit. Kacau dgn sudu dulu. Bila ia semakin nak menjadi doh, gaul dgn tangan pulak. Ia akan menjadi doh yg tak keras sangat & sedikit melekit sebab penggunaan susu pekat & telur
  3. Bahagikan kpd 2 bahagian. Campur pewarna pink & kuning atau ikut warna yg di ingini. Bulat2kan sebesar biji guli atau ikut saiz yg di sukai
  4. Kemudian, tekan dengan garfu. Mula2 tekan melintang, then tekan menegak utk coraknya. Resepi asal dia bulatkan saja..tak buat corak macam ni
  5. Bakar di dlm oven pada suhu 150°c selama 15-20 minit atau hingga masak. Boleh jgk nak bakar di atas dapur gas menggunakan magic pan seperti resepi asal
  6. Sejukkan & boleh simpan di dlm bekas kedap udara

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Biskut Susu Gebu yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide bagi Anda yang berkeinginan untuk berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.