'/> Bagaimana Menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal - Ragam Resepi

Bagaimana Menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal

Biskut Kopi Walnut #RayaPertama

Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang Lezat Sekali memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. nah kali ini saya akan sharing panduan cara menyiapkan Resep Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang Lezat untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang enak seharusnya memiliki aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.

Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Kopi Walnut #RayaPertama, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika mau menyiapkan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi suguhan spesial. Seterusnya adalah gambar seputar Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang dapat sobat jadikan ide.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Kopi Walnut #RayaPertama adalah 20+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Kopi Walnut #RayaPertama diperkirakan sekitar 30 minit.

Baca Juga

Nah, kali ini kita coba, yuk, ciptakan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Biskut Kopi Walnut #RayaPertama menggunakan 7 bahan dan 11 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

Assalamualaikum semua ❤️ Diam tak diam, sudahpun 3 Syawal 1440H ye. Mesti sahabat semua masih dalam mood Raya kan?. Dan tentunya biskut raya pun dah tinggal separuh balang atau hanya debu sahaja. Hihi 😅😬 Jadi untuk entri kali ini, CN kongsikan resipi biskut yang sedap dan mudah dibuat. Bolehlah ditambah bagi menggantikan biskut yang sudah habis ye. Buat penggemar kopi dan kekacang, biskut ini pasti menjadi kegemaran anda. Aroma harum kopi yang memikat ditambah pula kerangupan kacang walnut, menjadikan biskut ini tak henti-henti dikunyah. Selamat mencuba ❤️ Nota: 1. Selain kacang walnut, anda boleh gantikan dengan badam ataupun pistachio mengikut suka. 2. Resipi ini CN ambil dari blog Jaymi Heimbuch (www.mnn.com), dan ia menggunakan kaedah memotong doh yang sinonim dengan pembuatan shortbread. Anda boleh menggunakan kaedah biasa iaitu menerap doh dengan acuan. 3. Biskut ini lebih sedap dinikmati beberapa hari selepas ia dibuat. Rasa kopinya akan lebih terasa. 4. Anda boleh menggantikan biji kopi dengan serbuk kopi. CN gunakan serbuk Nescafe saja. 5. Waktu membakar adalah bergantung pada jenis dan suhu oven masing-masing ya. Anda perlu bereksperimen dahulu. #RayaPertama #CookpadMalaysia #PeraduanResipi #BiskutKopiWalnut #Biskut #CNdidapur

Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama:

  1. 1 cawan tepung serbaguna @ tepung gandum
  2. 1/2 cawan kacang walnut
  3. 3/4 ketul mentega tanpa garam | dipotong kiub dan disimpan sejuk
  4. 6 sudu makan gula kastor | CN guna gula perang
  5. 1 sudu teh biji kopi
  6. 3/4 sudu teh ekstrak vanila
  7. 1/8 sudu teh garam

Cara untuk membuat Biskut Kopi Walnut #RayaPertama

  1. Dengan menggunakan food processor, satukan tepung serbaguna, walnut, gula dan garam. Kisar sehingga walnut hancur.
  2. Kemudian masukkan serbuk kopi dan kisar lagi sehingga adunan sebati.
  3. Masukkan pula mentega dan kisar sehingga adunan menjadi seperti berketul.
  4. Setelah itu masukkan ekstrak vanila dan kisar semula. Sekiranya doh terlalu keras, masukkan sedikit air sejuk dan kisar sehingga doh sebati tetapi tidak terlalu lembut ya.
  5. Keluarkan doh dari food processor dan uli memanjang menggunakan tangan. Letakkan doh di atas kertas parchment dan gulung doh tersebut. Ketebalan doh lebih kurang dua inci atau 5cm. Gulung semula doh dengan kemas menggunakan kertas parchment. Kemudian bungkus dengan plastik. Simpan di dalam chiller selama dua jam.
  6. Selepas dua jam, potong doh setebal 1/4 inci. Sekiranya doh terlalu keras, biarkan ia selama 1 - 2 minit untuk melembutkannya.
  7. Susun doh di atas dulang beralas kertas parchment dan jarakkan ia lebih kurang seinci.
  8. Panaskan oven pada suhu 180°C selama 10 minit.
  9. Bakar biskut selama 14 - 16 minit dan pusingkan dulang untuk memastikan biskut masak sekata.
  10. Apabila biskut bertukar warna keperangan, keluarkan dari oven dan biarkan selama seminit di dalam dulang. Setelah itu angkat dan susun di atas redai. Biarkan sejuk.
  11. Akhir sekali, paipkan coklat gelap dan coklat putih yang telah dicairkan secara zig zag berselang seli. Sejukkan dan simpan di bekas kedap udara.

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Biskut Kopi Walnut #RayaPertama yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.