Langkah Mudah untuk Membuat Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 yang Bikin Ngiler yang unik?, Resep Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 Anti Gagal memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan membagikan panduan cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 Anti Gagal untuk membuatnya memang susah-susah gampang. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan justru cenderung tidak enak. Padahal Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 yang enak selayaknya mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4, pertama dari jenis bahan, lalu pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Berikutnya adalah gambar mengenai Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 yang bisa Anda jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 adalah 100+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 diperkirakan sekitar 1 1/2 - 2 jam.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa tips dan trik praktis untuk membuat Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 yang siap dikreasikan. Anda bisa menyiapkan Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 menggunakan 9 bahan dan 8 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Kuih Loyang atau juga dikenali sebagai Kuih Ros merupakan antara kuih tradisional yang mendapat tempat di hati CN sekeluarga. Sejak kecil CN membantu Mak memasak kuih ini untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri. Lemak manis dan rangup Kuih Loyang ini membuatkan kami tak henti-henti mengunyah. Sedar-sedar, habis sebalang. 😂 Selamat Mencuba ya 😘 Nota: 1. Pilih acuan Kuih Loyang yang diperbuat daripada Tembaga. Banyak acuan yang telah dicampur bahan lain dan ini menyebabkan adunan melekat pada acuan. 2. Proses memasak Kuih Loyang ini mengambil masa agak lama. Anda perlukan pembantu untuk membantu anda. Sebaiknya untuk permulaan, kurangkan dahulu bahan-bahan menjadi separuh ya. 3. Kesabaran yang tinggi amat diperlukan dalam memasak kuih tradisional ini. Jadi anda mesti bersiap sedia dari segi emosi. 😍 #Kudap2 #Kudapkudap #Kudapan #MaratonRaya #Minggu4 #CookpadMY #CookpadMalaysia #PeraduanResipi #KuihLoyang #KuihRos #CNdidapur
Bahan-bahan dan bumbu yang digunakan untuk pembuatan Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4:
- 4 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 2 cawan gula pasir | boleh kurangkan ikut selera
- 2 cawan santan pekat
- 1 sudu makan air kapur makan | telah dibancuh sekali
- Sedikit garam | anggaran secubit
- Minyak untuk menggoreng
- Minyak untuk rendaman acuan kuih loyang
Langkah-langkah untuk membuat Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4
- Sediakan dua kuali atau periuk. (Mak dan CN gunakan kuali kerana lebih mudah untuk kami menggoreng kuih ini). Kuali pertama khas untuk mencelup acuan dan kuali kedua pula untuk menggoreng Kuih Loyang. Panaskan minyak dan biarkan seketika. Pastikan api kecil ya.
- Satukan tepung beras, tepung gandum, gula pasir, telur, santan pekat, garam dan air kapur ke dalam mangkuk adunan. Pukul bahan sehingga sebati. (Boleh gunakan Food Processor atau Blender. Dulu-dulu, Mak CN gunakan pemukul bahulu.) Tekstur adunan akan menjadi halus dan kurang pekat seperti cecair yang menitik sedikit demi sedikit.
- Tapis adunan ke dalam mangkuk lain untuk elakkan ketulan. Jika ada ketulan, tekan-tekankan ia sehingga hancur. Ulangi menapis adunan sehingga sudah tiada ketulan lagi.
- Untuk proses seterusnya, celup acuan selama satu hingga dua minit ke dalam kuali minyak panas. Setelah itu, angkat dan celup acuan ke dalam adunan tadi. Pastikan acuan dicelup hanya 3/4 sahaja untuk memudahkan Kuih Loyang ditanggalkan dengan sempurna. Jangan celup keseluruhan acuan ya. Ini kerana ia akan menyusahkan anda untuk menanggalkan Kuih Loyang dari acuan nanti. 😅
- Masukkan acuan berisi adunan tadi ke dalam minyak panas. Biarkan sehingga kuih nampak garing, barulah digoyang-goyangkan acuan untuk memudahkan kuih tertanggal dari acuan. Boleh juga gunakan lidi sate untuk menolak kuih keluar dari acuan.
- Kemudian biarkan kuih masak kekuningan. Barulah diangkat dan diletakkan di atas redai. Biarkan sejuk seketika dan terus simpan di dalam bekas kedap udara. Proses ini memerlukan pembantu ya. Jika tidak, Kuih Loyang akan cepat lemau kerana terkena angin.
- Ulangi langkah sehingga adunan habis. Pastikan acuan direndam terlebih dahulu dalam minyak panas supaya adunan dapat melekat dengan baik di acuan. Lebih elok gunakan dua atau tiga acuan untuk mempercepatkan kerja memasak anda. Acuan boleh diselang selikan ketika ia dipanaskan dalam minyak panas, dicelup ke dalam adunan kuih dan dicelup semula ke dalam minyak panas untuk menggoreng Kuih Loyang.
- Kuih Loyang ini amat menguji kesabaran dan anda wajib sabar memasaknya. Insya Allah anda pasti rasa gembira dan berbaloi memasak sendiri kuih tradisional ini. Selamat mencuba ❤️
Terima kasih telah menggunakan resep yang kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Kuih Loyang #MaratonRaya #Kudap2 #Minggu4 yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang enak untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi dalam berbisnis kuliner. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!