Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal yang unik?, Resep Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat. orang-orang memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. dan kali ini saya akan berbagi panduan cara menyiapkan Bagaimana Membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, Bikin Ngiler untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak selayaknya memiliki aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa menjadi sajian spesial. Next adalah gambar berkaitan dengan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang bisa sobat jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd adalah 50+ biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd diperkirakan sekitar 20 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd sendiri di rumah. Tetap berbahan sederhana, hidangan ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda bisa membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd memakai 17 bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara dalam membuat hidangannya.
Hello! 🙋♀️ Kita bertemu kembali ya. Kali ini CN kongsikan resipi Chocolate Chip Cookies ala Famous Amos pula. Biskut ini merupakan 'drop cookie' yang berasal dari Whitman, Massachusetts, Amerika Syarikat. Ia dicipta oleh Ruth Graves Wakefield pada tahun 1930an. Dek kerana popularitinya, biskut ini menjadi kebanggaan warga AS sehingga kini. Pelbagai variasi biskut ini dilakukan mengikut kreativiti dan citarasa individu. Biskut ini tergolong dalam kategori Manisan atau Dessert. Resipi untuk biskut ini pula, CN ambil dari blog Azie Kitchen. Memang sedap dan mudah membuatnya kawan-kawan. Jemputlah cuba ya. Boleh dijadikan antara koleksi biskut raya anda nanti.🤭 Nota: 1. Resipi ini paling mudah kerana menggunakan whisk dan spatula saja untuk mengadun bahan. Pun begitu disarankan agar anda tidak perlu terlalu kuat mengadun bahan. Dikhuatiri doh menjadi terlalu lembik. 2. Untuk elak bentuk biskut tidak cantik dan leper, simpan adunan biskut ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 30 minit. Selepas itu, sudukan atau bulatkan dengan tangan. Jangan terlalu kasar ya. 3. Jika tidak mahu biskut terlalu rapuh, tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras biskut yang anda sukai. Selamat Mencuba ♥️ #PhopByLiniMohd #AlumniPhopbyLiniMohd #CookpadMalaysia #CookpadMY #PeraduanResipi #MakananBarat #ChocolateChipCookies #Biskut #CNdidapur
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam pembuatan Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd:
- Bahan A
- 1 biji telur gred B
- 1/4 cawan gula kastor
- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan minyak jagung
- 1/2 sudu makan susu segar
- 1/2 sudu teh ekstrak vanila
- 1/4 sudu teh garam
- Bahan B
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 1 cawan semi sweet chocolate chip
- 1/2 cawan kacang walnut | dicincang kasar
- 1 sudu makan serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan tepung jagung | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk cream of tartar
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
Langkah-langkah untuk membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd
- Satukan bahan A di dalam mangkuk adunan. Pukul sebati menggunakan whisk.
- Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam mangkuk adunan bahan A. Kaup balik menggunakan spatula.
- Kemudian masukkan chocolate chip dan kacang walnut. Gaul sebati. Tekstur adunan sedikit lembik, jangan panik ya.
- Bulatkan adunan dengan tapak tangan atau sudukan dan susun di atas loyang pembakar. Tidak perlu dilenserkan. Pastikan anda jarakkan biskut dengan jarak dua jari kerana ia akan mengembang ketika dibakar.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 160°C. Pastikan oven dipanaskan selama 10 minit terlebih dahulu. Waktu memasak juga bergantung kepada suhu dan jenis oven masing-masing.
- Akhir sekali, angkat biskut dan sejukkan di atas redai. Simpan di dalam bekas kedap udara. Selamat menikmatinya. ❤️
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Chocolate Chip Cookies #PhopByLiniMohd yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!