Resep 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 Anti Gagal
Sedang mencari ide Resep 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, Bikin Ngiler yang unik?, Langkah Mudah untuk Menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, Enak Banget memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyiapkan Cara Gampang Menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang Lezat untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing jika ingin menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi suguhan spesial. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang bisa sobat jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 adalah 2 balang kuih. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 diperkirakan sekitar 1 jam.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 memakai 14 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
Kenapa Biskut Afghan? Ada yang kata kerana biskut ini kelihatan seperti kawasan pergunungan di Afghanistan; ada yg kata kerana biskut ini direka semasa perang di Afghanistan…tetapi.. yang pasti biskut ini berasal dari New Zealand dan biskut tradisional NZ sejak 80 tahun dahulu….Wowwww😲. Biskut ini sudah viral di Malaysia; menjadi antara pilihan biskut sewaktu perayaan. Ada juga yang menjual biskut ini dimusim perayaan🥳 Rasanya lembut, padat dan teksturnya kaya, dengan kerangupan dari cornflakes. Kandungan mentega yang tinggi menjadikan biskut ini lembut dan cair dalam mulut; serta aising cokelat yang manis diatasnya, mengaburi kandungan gula yang sedikit dan rasa pahit koko. Sungguh sedap! Inspirasi resipi oleh justamumnz #cppassport
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk pembuatan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿:
- Penyediaan Adunan Biskut:
- 200 g mentega (lembut atau dicairkan)
- 1/2 caw gula kastor
- 1 1/4 caw tepung gandum serbaguna
- 1/4 caw serbuk koko
- 1 st esen Vanilla
- 2 caw Cornflakes
- Penyediaan Aising Cokelat:
- 1 1/2 caw gula aising
- 1 sb penuh serbuk koko
- 1 st esen vanilla
- 1 st mentega cair
- 1-2 sb air
- Pecan atau walnut untuk hiasan
Langkah-langkah untuk menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukkan tepung gandum, koko dan vanila. Gaul sebati.
- Masukkan cornflakes dan gaul sederhana membentuk adunan. Ambil satu sudu besar, leperkan dan susun dengan sedikit jarak atas loyang yang telah disapu mentega dan dialas baking paper. Nota: adunan agak lembut.
- Panaskan oven. Bakar pada suhu 180C selama 10-15 min. Biskut ini sangat lembut apabila baru masak.Biarkan selama 5 minit diatas dulang pembakar sebelum disejukkan diatas rak
- Apabila sejuk; sudukan atau paipkan **aising cokelat diatasnya (menggunakan piping bag) Letak pecan atau walnut sebagai hiasan. Bila sejuk; Simpan di dalam balang kedap udara.
- Penyediaan aising cokelat: Dalam mangkuk sederhana, campurkan gula aising, koko, esen vanila dan mentega cair. Campur perlahan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga mencapai kelikatan yang sesuai. (Jika terlebih air, tambah sedikit gula aising). Sedia untuk dipaip di atas biskut.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan 👩🍳Biskut Afghan NZ🇳🇿 yang bisa Anda lakukan di rumah. Selamat mencoba!