Langkah Mudah untuk Menyiapkan Kuih Dadar Gulung Pandan yang Menggugah Selera
Anda sedang mencari ide Resep Kuih Dadar Gulung Pandan, Enak yang unik?, Resep Kuih Dadar Gulung Pandan, Menggugah Selera memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing langkah-langkah cara membuat Cara Gampang Menyiapkan Kuih Dadar Gulung Pandan yang Menggugah Selera untuk menyiapkannya memang tidak susah dan tidak juga mudah. Kalau keliru mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Kuih Dadar Gulung Pandan yang enak seharusnya punya aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Ada beberapa hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Kuih Dadar Gulung Pandan, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, hingga cara membuat dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau hendak menyiapkan Kuih Dadar Gulung Pandan yang enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu jadi sajian istimewa. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Kuih Dadar Gulung Pandan yang dapat sobat jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Kuih Dadar Gulung Pandan adalah 2 orang. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Kuih Dadar Gulung Pandan diperkirakan sekitar 30 minit.
Baca Juga
Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis yang dapat diterapkan untuk mengolah Kuih Dadar Gulung Pandan yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Kuih Dadar Gulung Pandan menggunakan 15 jenis bahan dan 6 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.
#cppassport Menu simple untuk sungkai(iftar) hari ini,Kuih Dadar Gulung /Kuih Ketayap. Ia merupakan makanan khas Indonesia dan Malaysia yang dapat digolongkan sebagai pancake yang diisi dengan parutan kelapa yang dicampur dengan gula. Isi ini disebut inti.Nama Dadar Gulung ini berbeza pada beberapa daerah diantaranya dalam bahasa Malaysia adalah kuih ketayap dan kuih Lenggang.Kulit Dadar Gulung berwarna hijau karena diberi pewarna daun pandan atau daun suji di Indonesia. Kali ini saya menyediakan kuih dadar gulung /ketayap pandan inti ros mengikut citarasa kuarga saya yang menggamit nostalgia masa zaman saya kanak-kanak dulu.Emak selalu buatkan kuih dadar gulung pandan inti sirap ros ni untuk menu berbuka puasa kami sekeluarga.Saya dengan abang saya mesti berebut2 nakkan kuih ni... Inti kelapa perasa ros yang wangi ini membuatkan kuih dadar gulung lebih sedap.Kalau emak buat emak letakkan santan tanpa letak telur. Tapi kali ini saya tukar santan kepada susu segar.👍
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan dalam menyiapkan Kuih Dadar Gulung Pandan:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 cawan susu segar fearnleaf full cream
- 1/2 sdt garam halus
- 4 helai daun pandan-blend dengan susu segar diatas
- (Boleh juga guna santan yea pada yang tak suka susu segar)
- 2 titis pewarna hijau apple(jika perlu)
- 1 sudu makan minyak jagung/minyak masak
- Bahan inti:
- 1/2 biji kelapa parut putih
- 1/4 cawan gula pasir(ikut klu nak lebih manis lebihkan gula)
- 1 sudu makan pati sirap ros
- 1 helai daun pandan -simpul
- 1/2 cawan air
- Secubit garam
- 1 sudu besar tepung jagung/tepung gandum
Langkah-langkah membuat Kuih Dadar Gulung Pandan
- Untuk inti: Campur semua bahan iaitu air, daun pandan gula,bila gula dah mencair masukkan kelapa parut. Masukkan sirap ros. Kacau sehingga sedikit kering. Kemudian masukkan tepung gandum kacau sebati. Matikan api sejukkan inti sebelum digunakan.
-
- Untuk adunan Tepung: Bancuh adunan tepung dengan jus pandan dan susu segar sehingga sebati.Jika perlu titiskan sedikit pewarna hijau apple untuk lebih menyerlah warnanya Tapis kedalam bekas.
- Adunan yang telah siap ditapis masukkan sedikit minyak jagung atau minyak masak.kacau sekata.
- Panaskan pan non stick dengan api perlahan sahaja. Sendukkan adunan dan lenggang di dalam pan non stick.Setelah masak angkat dan isi inti kelapa tadi gulung kemas.
- Siap dihidangkan untuk berbuka puasa.
Bagaimana? Gampang kan? Itulah cara membuat Kuih Dadar Gulung Pandan yang bisa Anda lakukan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!