Resep Bepang Crunchy Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Langkah Mudah untuk Menyiapkan Bepang Crunchy yang Enak yang unik?, Cara Gampang Membuat Bepang Crunchy, Sempurna memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya kamu. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi tutorial cara menghidangkan Langkah Mudah untuk Membuat Bepang Crunchy yang Bisa Manjain Lidah untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Kalau keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Bepang Crunchy yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Bepang Crunchy, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Bepang Crunchy enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat menjadi sajian spesial. Next merupakan gambar tentang Bepang Crunchy yang dapat sobat jadikan contoh.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Bepang Crunchy adalah 6-8 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Bepang Crunchy diperkirakan sekitar 20-30 minit.
Baca Juga
Nah, kali ini kita coba, yuk, variasikan Bepang Crunchy sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat untuk membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat menyiapkan Bepang Crunchy memakai 3 jenis bahan dan 5 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.
#cooksnap Resipi ini Yani buat dengan mengikuti resipi dari Cookpader Malaysia Kak Aznie Khasri. Sedap dan puas hati sebab kita buat sendiri dan ikut kesukaan tahap manis yang kita mahukan. Boleh adjust kandungan gulanya nak banyak mana kan.
Bahan-bahan dan bumbu yang diperlukan untuk menyiapkan Bepang Crunchy:
- 250 gm kacang tanah
- 2 sudu besar air
- 200 gm gula pasir
Cara untuk menyiapkan Bepang Crunchy
- Cuci kacang tanah dan toskan. Yani tak goreng kacang ni. Letak di atas dulang pembakar, ratakan dan bakar di dalam oven pada suhu 200°c selama 20 minit. Kacang akan rangup. Jika tidak mahu oven, boleh gorengkan kacang tanpa minyak di kuali. Jangan sampai hangus hitam pula ya.😂
- Selepas dah siap, kisarkan kacang separa hancur. Kalau nak tumbuk pun boleh tapi sebab Yani nak cepat, Yani kisarkan je pakai mesin pengisar.
- Selepas itu, guna kuali tak lekat, masukkan gula dan air ikut sukatan. Api yang sederhana. Kacau gula dan air tersebut sehingga bertukar menjadi keperangan. Jangan sampai gelap nanti pahit😂. Setelah bertukar keperangan, masukkan kacang yang telah dikisar tadi. Kacau rata keseluruhan bahan. Kemudian tutup api memasak.
- (Yani terlupa ambil gambar part ini)😂... Boleh dituang di dalam loyang kemudian padatkan dengan menggunakan sudu. Tekan sedikit. Kemudian potongkan mengikut saiz kesukaan. Yani tak letak di dalam loyang tapi di dalam bekas aluminium yang boleh masak muffin tu (untuk dapat bentuk y bulat). Apabila sejuk, sedia untuk di makan.
- Tips dari Kak Aznie Khasri : Ketika masukkan di loyang, perlu elak ada angin sebab bepang akan cepat mengeras. Tambahan lagi, buat nipis-nipis juga lebih enak dimakan, mudah untuk digigit 😃👍. Selamat mencuba 🤗.
Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di halaman ini. Besar harapan kami, olahan Bepang Crunchy yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan makanan yang sedap untuk keluarga/teman maupun menjadi inspirasi dalam berjualan makanan. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!