'/> Langkah Mudah untuk Membuat Semperit Dahlia Klasik yang Lezat - Ragam Resepi

Langkah Mudah untuk Membuat Semperit Dahlia Klasik yang Lezat

Semperit Dahlia Klasik

Lagi mencari inspirasi Bagaimana Menyiapkan Semperit Dahlia Klasik, Menggugah Selera yang unik?, Resep Semperit Dahlia Klasik yang Bikin Ngiler memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara membuat Resep Semperit Dahlia Klasik, Enak Banget untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika salah mengolah maka hasilnya tidak akan memuaskan dan bahkan tidak sedap. Padahal Semperit Dahlia Klasik yang enak seharusnya punya aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Semperit Dahlia Klasik, pertama dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Semperit Dahlia Klasik enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian istimewa. Selanjutnya adalah gambar seputar Semperit Dahlia Klasik yang dapat Anda jadikan ide.

Berikut ini ada beberapa cara mudah dan praktis untuk membuat Semperit Dahlia Klasik yang siap dikreasikan. Anda bisa membuat Semperit Dahlia Klasik memakai 10 bahan dan 3 tahap pembuatan. Berikut ini langkah-langkah untuk menyiapkan hidangannya.

#goldenapron2020 #week5 Semperit Dahlia Klasik adalah kuih raya kegemaran saya..ianya menggunakan tiga jenis tepung..menjadikan ia sgt sedap..resepi semperit dahlia ini adalah perkongsian drp kawan kakak saya yg pernah jadikan pendapatan sampingannya seketika dulu. Sekarang dia tak jual lagi, jadi dia kongsikan resepi ini kpd saya..saya sgt berpuas hati dgn rasanya yg sedap, rangup & rapuh bila di makan. Saya suka buat bentuk bunga dgn bentuk panjang sekali..baru puas hati😍😍

Baca Juga

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Semperit Dahlia Klasik:

  1. 350 gm buttercup
  2. 1 1/2 cwn gula aising - di ayak
  3. 2 biji kuning telur
  4. 1 1/2 sudu teh esen vanila
  5. 400 gm tepung jagung*
  6. 1 cwn tepung gandum*
  7. 1 cwn tepung kastad*
  8. (bahan2 bertanda * di ayak)
  9. 3-4 titik pewarna merah & kuning
  10. ceri secukupnya utk hiasan

Langkah-langkah membuat Semperit Dahlia Klasik

  1. Kacau butter & gula dgn senduk kayu hingga sebati. Kemudian, masukkan telur & esen vanila. Kacau rata. Masukkan tepung2 yg telah di ayak & gaul dgn tgn hingga menjadi doh. Bahagikan 2 bahagian. Satu di campur dgn pewarna merah, satu lagi dgn pewarna kuning. Tutup adunan dgn kain @ apa2 penutup supaya tidak terdedah dgn angin utk elakkan doh jadi keras
  2. Utk bentuk bunga, saya masukkan kedua2 doh warna ke dlm acuan semperit pecah 15, picit di atas dulang pembakar & hias dgn ceri. Saya rehatkan dulu 15 minit sebelum bakar supaya kelopak bunga tak jatuh. Manakala utk bentuk panjang saya menggunakan acuan semperit bulu mata. Masukkan kedua2 doh warna juga & picit panjang. Yg ini saya tak rehatkan, terus bakar
  3. Bakar pd suhu 150•c selama 15-20 minit api atas bawah. Bergantung pd oven masing2

Terima kasih telah membaca resep yang kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Semperit Dahlia Klasik yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang menarik untuk keluarga/teman maupun menjadi ide untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Anda mungkin menyukai siaran ini

Link copied to clipboard.