Bagaimana Membuat Baulu Kemboja (Selangor Version) yang Lezat
Sedang mencari inspirasi Resep Baulu Kemboja (Selangor Version), Enak yang unik?, Bagaimana Menyiapkan Baulu Kemboja (Selangor Version) Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita mungkin salah satunya Anda. masyarakat memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Dipostingan Kali ini saya akan berbagi panduan cara menghidangkan Cara Gampang Menyiapkan Baulu Kemboja (Selangor Version) Anti Gagal untuk membuatnya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Baulu Kemboja (Selangor Version) yang enak harusnya sih punya aroma dan cita rasa yang mampu memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak berpengaruh terhadap kualitas rasa dari Baulu Kemboja (Selangor Version), mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, sampai cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Baulu Kemboja (Selangor Version) yang enak di mana pun anda berada, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini mampu menjadi sajian spesial. Next adalah gambar tentang Baulu Kemboja (Selangor Version) yang bisa Anda jadikan ide.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Baulu Kemboja (Selangor Version) adalah 2 loyang baulu kemboja. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Baulu Kemboja (Selangor Version) sendiri di rumah. Tetap dengan bahan sederhana, sajian ini bisa memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuh kita. Anda dapat membuat Baulu Kemboja (Selangor Version) menggunakan 9 jenis bahan dan 6 langkah pembuatan. Berikut ini cara untuk membuat hidangannya.
Baca Juga
#merdekapassport (13) Selangor Darul Ehsan Kuih kegemaran. Sangat mudah disediakan cara modern dan masih sedap. Kalau dapat makan yang disediakan cara traditional mmg lah lagi sedap. Cc:gula apong
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan untuk menyiapkan Baulu Kemboja (Selangor Version):
- 10 helai daun pandan
- 1 cawan air
- 2 cawan santan pekat (Uchu guna santan kotak sahaja)
- 4 biji telur
- 1 1/4 gula
- 1/2 sudu teh garam
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar bijan
- Sedikit mentega/minyak sapi (untuk leser pada acuan)
Langkah-langkah membuat Baulu Kemboja (Selangor Version)
- Panaskan oven pada suhu 200c.
- Kisar daun pandan bersama 1 cawan air.
- Tapis air pandan ke dalam pengisar. Masukkan telur, santan, gula dan garam. Kisar sehingga halus.
- Masukkan tepung. Kisar lagi sehingga halus.
- Leserkan mentega/minyak sapi pada acuan. Tuangkan bancuhan. Jika tiada acuan baulu kemboja, boleh gunakan loyang biasa yang lebar sikit supaya kuih tak tebal sangat dan cepat masak.
- Bakar dalam oven selama 10 minit. Taburkan bijan. Bakar lagi selama 30 minit atau sehingga masak. Boleh cucuk dengan lidi di bahagian tengah kuih dan bancuhan tidak lagi melekat pada lidi untuk memastikan kuih sudah masak. Kerak perang tu la paling sedap!
Gimana nih? Mudah bukan? Itulah cara membuat Baulu Kemboja (Selangor Version) yang bisa Anda praktikkan di rumah. Selamat mencoba!