Resep Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies Anti Gagal
Anda sedang mencari ide Bagaimana Menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies Anti Gagal yang unik?, Langkah Mudah untuk Membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies, Enak memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. dan kali ini saya akan membagikan langkah-langkah cara menyiapkan Bagaimana Menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies, Lezat untuk menyiapkannya memang susah-susah gampang. Jika keliru mengolah maka hasilnya akan hambar dan bahkan tidak sedap. Padahal Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang enak harusnya sih mempunyai aroma dan cita rasa yang dapat memancing selera kita.
Banyak hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies, mulai dari jenis bahan, selanjutnya pemilihan bahan segar, hingga cara mengolah dan menghidangkannya. Tidak usah pusing kalau mau menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini dapat jadi suguhan spesial. Next adalah gambar seputar Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang dapat kalian jadikan wawasan.
Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies adalah 50-60 biji. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.
Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies diperkirakan sekitar 25 minit.
Baca Juga
Di bawah ini ada beberapa cara mudah dan praktis dalam mengolah Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang siap dikreasikan. Anda dapat membuat Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies menggunakan 6 jenis bahan dan 5 langkah pembuatan. Berikut ini cara dalam menyiapkan hidangannya.
Kat mana sebenarnya Suriname ni? Republik Suriname terletak di Amerika Selatan. Bahasa rasmi adalah Bahasa Belanda (Dutch) dan penduduk Suriname berasal dari pelbagai benua, termasuk India dan Afrika. Jadi tak hairan jika pengaruh masakan pelbagai etnik ada dalam resipi. Biskut ni sangat mudah. Bebas gluten sebab guna tepung jagung semata-mata. Lebih kurang macam biskut semperit je. Cuma mudah sikit tak payah picit hahahahahahaha. Nampak sangat dasarrrr M. #cppassport
Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies:
- 225 g tepung jagung
- 50-60 g gula tebu organik - dikisar halus
- 100 g mentega bergaram
- 1 biji telur gred B
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
- Sprinkles - saya tak letak
Langkah-langkah untuk menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies
- Panaskan oven 175'C (oven biasa) atau 140'C (oven convection).
- Pukul mentega dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur.
- Masukkan tepung jagung dan sebatikan sehingga membentuk doh yang agak melekit (sticky).
- Ambil sedikit doh dan bulatkan. Kalau melekat pada tangan, golek kepalan doh tadi dalam tepung jagung, baru gentel.
- Susun jarak-jarak sekurang-kurangnya 1.5 inci sebab biskut ni akan melebar dengan jayanya. Golekkan bebola dari dalam sprinkles dan tekan sedikit supaya bentuk leper. Bakar selama 20-30 minit, bergantung kepada oven. **TIPS** Kalau nak biskut tak mengembang teruk masa bakar, masukkan bebola yang dah digentel tadi dalam freezer 15 minit. Kemudian bakar macam biasa. Tengok biskut semperit dalam group Masak Apa Tak Jadi Hari Ini sebagai panduan 😂
Gimana nih? Gampang kan? Itulah cara menyiapkan Biskut Gomma - Surinamese Cornstarch Cookies yang bisa Anda praktikkan di rumah. Semoga bermanfaat dan selamat mencoba!